Detekce Listeria monocytogenes v tvarohu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879689" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879689 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce Listeria monocytogenes v tvarohu
Popis výsledku v původním jazyce
V řadě epidemií listerióz u člověka byly mléko a mléčné výrobky potvrzeny jako vehikulum pro přenos Listeria monocytogenes. Cílem studie bylo, na základě kritérií stanovených legislativou (pH, aktivita vody, doba údržnosti), zařadit tvarohy (n=30) do kategorií potravin určených k přímé spotřebě podporujících nebo nepodporujících růst L. monocytogenes, prokázat přítomnost (ČSN EN ISO 11290-2) a stanovit počet bakterie L. monocytogenes (ČSN EN ISO 11290-2). L. monocytogenes nebyla prokázána v žádném vzorku. Počet L. monocytogenes ve vzorcích byl < 1.101 KTJ/g. Tvarohy mohou dle hodnot pH a aw patřit do kategorie potravin určených k přímé spotřebě podporujících (n=16; 53 %) i nepodporujících růst (n=14; 47 %) L. monocytogenes. Z výsledků studie vyplývá, že tvaroh se jeví jako bezpečná potravina i pro rizikové skupiny obyvatel.
Název v anglickém jazyce
Detection of Listeria monocytogenes in quark
Popis výsledku anglicky
In a number of epidemics of listeriosis in humans, milk and dairy products have been confirmed as a vehicle for the transmission of L. monocytogenes. The aim of the study was, based on the criteria set by legislation (pH, water activity, shelf life), to classify quarks (n=30) into categories of foods intended for direct consumption supporting or not supporting the growth of L. monocytogenes, to prove the presence (ČSN EN ISO 11290-2) and determine the number of L. monocytogenes bacteria (ČSN EN ISO 11290-2). L. monocytogenes was not detected in any sample. The number of L. monocytogenes in the samples was thus <1 101 CFU/g. According to pH and aw values, quarks may belong to the category of ready-to-eat foods supporting (n = 16; 53%) but also not supporting growth (n = 14; 47%) of L. monocytogenes. The results of the study show that quark appears to be a safe food for risk groups of the population.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin L. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-859-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
193-196
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
13. 10. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—