Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detekce Listeria monocytogenes v tvarohu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879689" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879689 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Detekce Listeria monocytogenes v tvarohu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V řadě epidemií listerióz u člověka byly mléko a mléčné výrobky potvrzeny jako vehikulum pro přenos Listeria monocytogenes. Cílem studie bylo, na základě kritérií stanovených legislativou (pH, aktivita vody, doba údržnosti), zařadit tvarohy (n=30) do kategorií potravin určených k přímé spotřebě podporujících nebo nepodporujících růst L. monocytogenes, prokázat přítomnost (ČSN EN ISO 11290-2) a stanovit počet bakterie L. monocytogenes (ČSN EN ISO 11290-2). L. monocytogenes nebyla prokázána v žádném vzorku. Počet L. monocytogenes ve vzorcích byl &lt; 1.101 KTJ/g. Tvarohy mohou dle hodnot pH a aw patřit do kategorie potravin určených k přímé spotřebě podporujících (n=16; 53 %) i nepodporujících růst (n=14; 47 %) L. monocytogenes. Z výsledků studie vyplývá, že tvaroh se jeví jako bezpečná potravina i pro rizikové skupiny obyvatel.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of Listeria monocytogenes in quark

  • Popis výsledku anglicky

    In a number of epidemics of listeriosis in humans, milk and dairy products have been confirmed as a vehicle for the transmission of L. monocytogenes. The aim of the study was, based on the criteria set by legislation (pH, water activity, shelf life), to classify quarks (n=30) into categories of foods intended for direct consumption supporting or not supporting the growth of L. monocytogenes, to prove the presence (ČSN EN ISO 11290-2) and determine the number of L. monocytogenes bacteria (ČSN EN ISO 11290-2). L. monocytogenes was not detected in any sample. The number of L. monocytogenes in the samples was thus &lt;1 101 CFU/g. According to pH and aw values, quarks may belong to the category of ready-to-eat foods supporting (n = 16; 53%) but also not supporting growth (n = 14; 47%) of L. monocytogenes. The results of the study show that quark appears to be a safe food for risk groups of the population.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin L. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-859-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    193-196

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    13. 10. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku