Aktualizace norem k průkazu Listeria spp. a Salmonella spp. v praxi
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000124" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000124 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aktualizace norem k průkazu Listeria spp. a Salmonella spp. v praxi
Popis výsledku v původním jazyce
Průkaz a stanovení počtu Listeria monocytogenes ve vzorcích určených pro lidskou výživu nebo ke krmení zvířat, ve vzorcích z prostředí výroby a manipulace s potravinami se provádí dle ČSN EN ISO 11290, která byla v roce 2017 aktualizována a rozšířena zejména o možnost detekce a konfirmace bakterií rodu Listeria obecně. K úpravám došlo také ve vlastním kultivačním schématu, podobně jako v případě normy ČSN EN ISO 6579-1 (2017), podle které probíhá průkaz bakterií rodu Salmonella. V rámci workshopu byly prezentovány praktické zkušenosti s implementací aktualizovaných norem do praxe. Dále byly prezentovány výsledky výzkumných aktivit v oblasti typizace listerií a salmonel a demonstrovány příklady praktického využití.
Název v anglickém jazyce
Updating standards for detection of Listeria spp. and Salmonella spp. in practice
Popis výsledku anglicky
Identification and determination of the number of Listeria monocytogenes in samples for human nutrition or feeding of animals and in samples from the environment of production and handling of food is carried out in accordance with ČSN EN ISO 11290 which was updated in 2017 and extended especially for the possibility of the detection and confirmation of bacteria of the genus Listeria in general. The modifications have also been made in the cultivation scheme, as in the case of the standard CSN EN ISO 6579-1 (2017), which for the detection of Salmonella spp is used. Practical experience with the implementation of updated standards was presented in the workshop. In addition, the results of research activities in the area of typing of Listeria and Salmonella were presented and examples of their practical use were demonstrated.
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
Brno, Hudcova 70
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
21
Počet zahraničních účastníků
—
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce