Chyby v měření melissopalynologické analýzy u druhových medů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879732" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879732 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chyby v měření melissopalynologické analýzy u druhových medů
Popis výsledku v původním jazyce
Jednodruhovost medu zvyšuje obchodní hodnotu medu. Pro určení botanického původ medu se běžně používají melissopalynologické metody. Monoflorální medy mají různé organoleptické vlastnosti i pylový profil, ale jejich striktní definice neexistuje. Pomocí semiautomatické melissopalynologických metody bylo vyhodnoceno 20 monoflorálních medů pro které byla stanovena chyba měření. Přesnost měření se zvyšuje pro Pyrus/Prunus (6,89), Tilia sp (6,68), Trifolium sp. (6,60) a Brassica napus (4,96) pro hladinu významnosti (p< 0.99).
Název v anglickém jazyce
Measurement of errors in melissopalynological analysis of monofloral honeys
Popis výsledku anglicky
The monofloral honey increases the commercial value of the honey. For botanic origin of honey are commonly used melissopalynologic methods. Monofloral honey have different organoleptic properties as well as pollen profile but strict definition does not exist. 20 honey has evaluated by semiautomatic melissopalynology methods and the measured error for four floral honey was defined. The accuracy increases for Pyrus/Prunus, Tilia sp, Trifolium sp., Brassica napus were interval estimation was 6.89, 6.68, 6.60, 4.96, respectively (p< 0.99).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLI: Nové trendy zvyšovania kvality a zdravotnej bezpečnosti mäsa a mäsových výrobkov
ISBN
978-80-8077-733-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
315-319
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
23. 11. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—