Národní programy tlumení salmonel v České republice - zvýšení kvality živočišných produktů, a pohody a welfare zvířat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43879937" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43879937 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Národní programy tlumení salmonel v České republice - zvýšení kvality živočišných produktů, a pohody a welfare zvířat
Popis výsledku v původním jazyce
V České republice probíhají národní programy na tlumení salmonel v chovech drůbeže. V rámci národních programů se jedná o ozdravení chovů kura domácího (Gallus gallus), nosnic produkujících konzumní vejce kura domácího (Gallus gallus), chovů kuřat chovaných na maso a chovů výkrmových a chovných krůt. V rámci národních programů se provádí monitoring s cílem vyhledat a ozdravit pozitivní chovy drůbeže od salmonel a ochrana chovů drůbeže před zavlečením salmonel pomocí provádění důkladné dezinfekce, dezinsekce a deratizace. Pro zvýšení ochrany chovu před zavlečením salmonel se provádí vakcinace proti S. Enteritidis, S. Typhimurium, S. Infantis a S. Gallinarium. Z výsledků monitoringu je zjevné, že tato opatření snižují výskyt salmonel v chovech drůbeže, čímž dochází nejen ke zvýšení zdravotní nezávadnosti potravin, ale také ke zlepšení pohody a welfare drůbeže.
Název v anglickém jazyce
The national programs for salmonella decreasing in poultry farm in Czech Republic - increasing the quality of food products and animal welfare
Popis výsledku anglicky
The Czech Republic is under the way of The national programs for salmonella decreasing in poultry farm. The aim of this programs is getting healthy chickens (Gallus gallus), laying hens (Gallus gallus), broilers and turkeys kept for meat and hatching eggs. In this national programs are the animals monitored for Sallmonella spp. The poultry is protected too from disease introduction by disinfection, disinsection and rodent control. For increasing the protective effect are the poultry vaccinated against S. Enteritidis, S. Typhimurium, S. Infantis and S. Gallinarium. From the monitoring results we can confirm the positive effect of this steps and then increasing of food safety and poultry welfare.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLII
ISBN
978-80-8077-752-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
47-54
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
18. 5. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—