Využití fytogenního premixu ve výživě nosnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880049" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880049 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2022&vydani=3" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2022&vydani=3</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití fytogenního premixu ve výživě nosnic
Popis výsledku v původním jazyce
V současné době je kladena zvýšená pozornost na bezpečnost potravin, zejména na jejich vysokou kvalitu. Z tohoto pohledu se v krmných směsích určených pro výživu hospodářských zvířat stále více uplatňují přírodní látky, jako jsou například rostlinná aditiva. Většinou se v praxi využívají rostliny ze skupiny léčivých bylin. Domníváme se, že je prozatím nedoceněný značný potenciál účinných obsahových látek v některých bylinách, které by jako doplňky v krmných směsích mohly vést ke zlepšení zdravotního stavu zvířat, ke zlepšení produkce, ale zejména ke zkvalitnění nutriční hodnoty produktů a z nich vyrobených potravin. Do budoucna očekáváme, že výživa hospodářských zvířat si postaví kvalitativně vyšší cíle, kde systémem výživy, tj. složením krmných směsí bude ovlivněna kvalita animálních produktů v tom smyslu, že vyprodukované animální produkty, a z nich vyrobené potraviny, budou nejen bezpečné, ale budou aktivně přispívat k rozvoji zdraví lidské populace.
Název v anglickém jazyce
The Use of a Phytogenic Premix in the Nutrition of Laying Hens
Popis výsledku anglicky
At present, more attention is being paid to food safety, especially to its high quality. Therefore, natural additives like plant additives are increasingly being used in feed mixtures when feeding livestock. Medicinal herb plants are often used in practice. We believe that the considerable potential of effective ingredients in some herbs, which, as supplements in compound feed could lead to improving animal health, production, and especially the nutritional values of the products and the foods made from these products, has been underestimated. In the future, we expect livestock nutrition to set higher qualitative goals, where the nutritional system, i.e. the composition of compound feed, will affect the quality of animal products. Therefore, the animal products produced and the food produced from them will not only be safe, but will also actively contribute to the development of a healthy human population.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
38-40
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—