Ready-to-eat foods as a possible source of H. pylori infection for human
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880091" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880091 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/KMVP%202022_Sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/KMVP%202022_Sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Ready-to-eat foods as a possible source of H. pylori infection for human
Popis výsledku v původním jazyce
H. pylori is currently found in more than half of the human population and it causes serious diseases of the gastrointestinal tract such as gastritis, gastric ulcers, mucosa-associated lymphoid tissue lymphoma, or adenocarcinoma. Due to its zoonotic potential, H. pylori infection may be transmitted to humans through contaminated raw materials and food of animal origin, among other means. The aim of this study was to evaluate the microbial quality of ready-to-eat foods. Attention was paid primarily to the pathogenic bacterium H. pylori. The presence of H. pylori in ready-to-eat foods was demonstrated by the presence of the glmM gene using nested-PCR. H. pylori was detected in 25 (50%) samples of the total number 50 samples. The most positive samples (59%) were found in the group ready-to-eat foods containing pastries (n = 29).
Název v anglickém jazyce
Ready-to-eat foods as a possible source of H. pylori infection for human
Popis výsledku anglicky
H. pylori is currently found in more than half of the human population and it causes serious diseases of the gastrointestinal tract such as gastritis, gastric ulcers, mucosa-associated lymphoid tissue lymphoma, or adenocarcinoma. Due to its zoonotic potential, H. pylori infection may be transmitted to humans through contaminated raw materials and food of animal origin, among other means. The aim of this study was to evaluate the microbial quality of ready-to-eat foods. Attention was paid primarily to the pathogenic bacterium H. pylori. The presence of H. pylori in ready-to-eat foods was demonstrated by the presence of the glmM gene using nested-PCR. H. pylori was detected in 25 (50%) samples of the total number 50 samples. The most positive samples (59%) were found in the group ready-to-eat foods containing pastries (n = 29).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXIV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7305-869-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
25-27
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 6. 2022
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—