Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ready-to-eat foods as a possible source of H. pylori infection for human

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880091" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880091 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1401/KMVP%202022_Sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1401/KMVP%202022_Sbornik.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Ready-to-eat foods as a possible source of H. pylori infection for human

  • Popis výsledku v původním jazyce

    H. pylori is currently found in more than half of the human population and it causes serious diseases of the gastrointestinal tract such as gastritis, gastric ulcers, mucosa-associated lymphoid tissue lymphoma, or adenocarcinoma. Due to its zoonotic potential, H. pylori infection may be transmitted to humans through contaminated raw materials and food of animal origin, among other means. The aim of this study was to evaluate the microbial quality of ready-to-eat foods. Attention was paid primarily to the pathogenic bacterium H. pylori. The presence of H. pylori in ready-to-eat foods was demonstrated by the presence of the glmM gene using nested-PCR. H. pylori was detected in 25 (50%) samples of the total number 50 samples. The most positive samples (59%) were found in the group ready-to-eat foods containing pastries (n = 29).

  • Název v anglickém jazyce

    Ready-to-eat foods as a possible source of H. pylori infection for human

  • Popis výsledku anglicky

    H. pylori is currently found in more than half of the human population and it causes serious diseases of the gastrointestinal tract such as gastritis, gastric ulcers, mucosa-associated lymphoid tissue lymphoma, or adenocarcinoma. Due to its zoonotic potential, H. pylori infection may be transmitted to humans through contaminated raw materials and food of animal origin, among other means. The aim of this study was to evaluate the microbial quality of ready-to-eat foods. Attention was paid primarily to the pathogenic bacterium H. pylori. The presence of H. pylori in ready-to-eat foods was demonstrated by the presence of the glmM gene using nested-PCR. H. pylori was detected in 25 (50%) samples of the total number 50 samples. The most positive samples (59%) were found in the group ready-to-eat foods containing pastries (n = 29).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXIV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-869-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    25-27

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 6. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku