Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ready-to-eat foods as a possible source of Helicobacter pylori

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880930" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880930 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://10.2754/avb202392040427" target="_blank" >http://10.2754/avb202392040427</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb202392040427" target="_blank" >10.2754/avb202392040427</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Ready-to-eat foods as a possible source of Helicobacter pylori

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ready-to-eat (RTE) foods can be risky for consumers as they are not usually cooked or heated before consumption. We set out to assess RTE foods available in the Czech market network as a possible source of Helicobacter pylori. Attention was paid to RTE foods containing at least one ingredient of animal origin. A total of 50 food samples were chosen and divided into 3 categories. The “composite foods” category (n = 29) included sandwiches (n = 5), baguettes (n = 11), tortillas (n = 6), buns (n = 2), toast bread (n = 1), croissant (n = 1), bagels (n = 2), and pretzel (n = 1). The “salads” category included commercially produced mixed salads (n = 13). The “other” category (n = 8) included smoked salmon (n = 2), smoked mackerel (n = 2), smoked herring (n = 1), marinated salmon (n = 1), surimi (n = 1) and carpaccio (n = 1). The samples were analysed using nested-PCR. The glmM gene of H. pylori was detected in 50% (n = 25) of all samples. The “composite foods” category had the highest number of positive samples 58.6% (n = 21), followed by “other” with 50% (n = 4), and “salads” with 30.8% (n = 4). The results of our study showed that consumers eating RTE foods may be exposed to a risk of infection with H. pylori

  • Název v anglickém jazyce

    Ready-to-eat foods as a possible source of Helicobacter pylori

  • Popis výsledku anglicky

    Ready-to-eat (RTE) foods can be risky for consumers as they are not usually cooked or heated before consumption. We set out to assess RTE foods available in the Czech market network as a possible source of Helicobacter pylori. Attention was paid to RTE foods containing at least one ingredient of animal origin. A total of 50 food samples were chosen and divided into 3 categories. The “composite foods” category (n = 29) included sandwiches (n = 5), baguettes (n = 11), tortillas (n = 6), buns (n = 2), toast bread (n = 1), croissant (n = 1), bagels (n = 2), and pretzel (n = 1). The “salads” category included commercially produced mixed salads (n = 13). The “other” category (n = 8) included smoked salmon (n = 2), smoked mackerel (n = 2), smoked herring (n = 1), marinated salmon (n = 1), surimi (n = 1) and carpaccio (n = 1). The samples were analysed using nested-PCR. The glmM gene of H. pylori was detected in 50% (n = 25) of all samples. The “composite foods” category had the highest number of positive samples 58.6% (n = 21), followed by “other” with 50% (n = 4), and “salads” with 30.8% (n = 4). The results of our study showed that consumers eating RTE foods may be exposed to a risk of infection with H. pylori

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

    1801-7576

  • Svazek periodika

    92

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    427-434

  • Kód UT WoS článku

    001179666500014

  • EID výsledku v databázi Scopus