Bakteriofágy jako nástroj proti patogenním bakteriím v potravinách Část 1: Biologie bakteriofágů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880161" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880161 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bakteriofágy jako nástroj proti patogenním bakteriím v potravinách Část 1: Biologie bakteriofágů
Popis výsledku v původním jazyce
Fágy (bakteriofágy) jsou viry, které infikují pouze bakterie. Díky svému ubikvitárnímu výskytu jsou fágy zodpovědné za 20?40% bakteriálního zániku, čímž silně ovlivňují složení bakteriální populace. Nárůst rezistence k antibiotikům u celé řady bakterií motivuje vědecké komunity prakticky po celém světě, aby přehodnotily přístup k fágové terapii. Fágy byly navrženy i jako potenciální nástroje bio-kontroly k zajištění bezpečnosti potravin. Praktické aplikace při fágové terapii nebo při bio-kontrole potravin vyžadují znalosti o biologii fágů, zejména v oblasti vzájemných interakcí bakterie-fág. Bakterie neustále vyvíjejí a zdokonalují mechanismy obrany proti fágům a fágy se přizpůsobují, aby tyto mechanismy překonaly. Vzájemné interakce mezi bakteriemi a jejich viry ? bakteriofágy ukazují, jak je neskutečně složitý a mnohotvárný svět biologie.
Název v anglickém jazyce
Bacteriophages as a tool against pathogenic bacteria in food Part 1: Biology of bacteriophages
Popis výsledku anglicky
Phages (bacteriophages) are viruses that only infect bacteria. Due to their ubiquitous presence, phages are responsible for 20?40% of bacterial death, thereby strongly influencing the composition of the bacterial population. The rise of antibiotic resistance in a wide range of bacteria is motivating scientific communities virtually worldwide to rethink the approach to phage therapy. Phages have also been suggested as potential biocontrol tools to ensure food safety. Practical applications in phage therapy or food biocontrol require knowledge of phage biology, especially in the field of bacteria-phage interactions. Bacteria constantly develop and improve defense mechanisms against phages, and phages adapt to overcome these mechanisms. Mutual interactions between bacteria and their viruses bacteriophages show how incredibly complex and multifaceted the world of biology is.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
22-27
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—