Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bakteriofágy jako nástroj proti patogenním bakteriím v potravinách Část 1: Biologie bakteriofágů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880161" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880161 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bakteriofágy jako nástroj proti patogenním bakteriím v potravinách Část 1: Biologie bakteriofágů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fágy (bakteriofágy) jsou viry, které infikují pouze bakterie. Díky svému ubikvitárnímu výskytu jsou fágy zodpovědné za 20?40% bakteriálního zániku, čímž silně ovlivňují složení bakteriální populace. Nárůst rezistence k antibiotikům u celé řady bakterií motivuje vědecké komunity prakticky po celém světě, aby přehodnotily přístup k fágové terapii. Fágy byly navrženy i jako potenciální nástroje bio-kontroly k zajištění bezpečnosti potravin. Praktické aplikace při fágové terapii nebo při bio-kontrole potravin vyžadují znalosti o biologii fágů, zejména v oblasti vzájemných interakcí bakterie-fág. Bakterie neustále vyvíjejí a zdokonalují mechanismy obrany proti fágům a fágy se přizpůsobují, aby tyto mechanismy překonaly. Vzájemné interakce mezi bakteriemi a jejich viry ? bakteriofágy ukazují, jak je neskutečně složitý a mnohotvárný svět biologie.

  • Název v anglickém jazyce

    Bacteriophages as a tool against pathogenic bacteria in food Part 1: Biology of bacteriophages

  • Popis výsledku anglicky

    Phages (bacteriophages) are viruses that only infect bacteria. Due to their ubiquitous presence, phages are responsible for 20?40% of bacterial death, thereby strongly influencing the composition of the bacterial population. The rise of antibiotic resistance in a wide range of bacteria is motivating scientific communities virtually worldwide to rethink the approach to phage therapy. Phages have also been suggested as potential biocontrol tools to ensure food safety. Practical applications in phage therapy or food biocontrol require knowledge of phage biology, especially in the field of bacteria-phage interactions. Bacteria constantly develop and improve defense mechanisms against phages, and phages adapt to overcome these mechanisms. Mutual interactions between bacteria and their viruses bacteriophages show how incredibly complex and multifaceted the world of biology is.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    22-27

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus