Bakteriofágy jako nástroj proti patogenním bakteriím v potravinách Část 2: Využití bakteriofágů v hygieně potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880163" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880163 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-6-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-6-casopisu-maso-rok-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bakteriofágy jako nástroj proti patogenním bakteriím v potravinách Část 2: Využití bakteriofágů v hygieně potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Přehledový článek shrnuje aktuální poznatky o aplikaci fágů v chovech zvířat nebo v rámci biokontroly při zpracování potravin. Interakce mezi fágy a bakteriemi jsou vysoce specifické. Před praktickým nasazením fágů je proto třeba identifikovat bakteriální kmeny, na které mají být fágy použity. K zajištění účinnosti fágů v jejich praktickém použití existují dvě řešení, a to použití fágů s velmi širokým rozsahem hostitelů nebo použití koktejlu (směsi) fágů. Největší technickou výzvou při použití fágů k biokontrole je jejich účinnost. Fágy dokáží efektivně snížit hladinu cílených bakterií v potravině, ale nikdy je nedokáží zcela eliminovat. Fágy lze použít také k ošetření povrchů, kde mohou být užitečné při destrukci biofilmů. Fágová biokontrola typicky sníží hladinu cílových bakterií v potravinách o 1-3 log. I když nenastane úplná eliminace cílových bakterií, může dosažená redukce významně přispět ke zlepšení bezpečnosti potravin a veřejného zdraví.
Název v anglickém jazyce
Bacteriophages as a tool against pathogenic bacteria in food; Part 2: Use of bacteriophages in food hygiene
Popis výsledku anglicky
The review article summarizes the current findings on the application of phages in animal breeding or as part of biocontrol in food processing. Interactions between phages and bacteria are highly specific. Therefore, before the practical use of phages, it is necessary to identify the bacterial strains on which the phages are to be used. There are two ways to ensure the efficiency of phages in their practical use, the use of phages with a very broad host range or the use of a cocktail (mixture) of phages. The biggest technical challenge in using phages for biocontrol is their efficiency. Phages can effectively reduce the level of targeted bacteria in food, but they can never completely eliminate them. Phages can also be used to treat surfaces where they can be useful in destroying biofilms. Phage biocontrol will typically reduce the level of target bacteria in food by 1-3 logs. Even if total elimination of the target bacteria does not occur, the reduction achieved can significantly contribute to improving food safety and public health.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
43-50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—