Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bakteriofágy jako nástroj proti patogenním bakteriím v potravinách Část 2: Využití bakteriofágů v hygieně potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880163" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880163 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-6-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-6-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bakteriofágy jako nástroj proti patogenním bakteriím v potravinách Část 2: Využití bakteriofágů v hygieně potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přehledový článek shrnuje aktuální poznatky o aplikaci fágů v chovech zvířat nebo v rámci biokontroly při zpracování potravin. Interakce mezi fágy a bakteriemi jsou vysoce specifické. Před praktickým nasazením fágů je proto třeba identifikovat bakteriální kmeny, na které mají být fágy použity. K zajištění účinnosti fágů v jejich praktickém použití existují dvě řešení, a to použití fágů s velmi širokým rozsahem hostitelů nebo použití koktejlu (směsi) fágů. Největší technickou výzvou při použití fágů k biokontrole je jejich účinnost. Fágy dokáží efektivně snížit hladinu cílených bakterií v potravině, ale nikdy je nedokáží zcela eliminovat. Fágy lze použít také k ošetření povrchů, kde mohou být užitečné při destrukci biofilmů. Fágová biokontrola typicky sníží hladinu cílových bakterií v potravinách o 1-3 log. I když nenastane úplná eliminace cílových bakterií, může dosažená redukce významně přispět ke zlepšení bezpečnosti potravin a veřejného zdraví.

  • Název v anglickém jazyce

    Bacteriophages as a tool against pathogenic bacteria in food; Part 2: Use of bacteriophages in food hygiene

  • Popis výsledku anglicky

    The review article summarizes the current findings on the application of phages in animal breeding or as part of biocontrol in food processing. Interactions between phages and bacteria are highly specific. Therefore, before the practical use of phages, it is necessary to identify the bacterial strains on which the phages are to be used. There are two ways to ensure the efficiency of phages in their practical use, the use of phages with a very broad host range or the use of a cocktail (mixture) of phages. The biggest technical challenge in using phages for biocontrol is their efficiency. Phages can effectively reduce the level of targeted bacteria in food, but they can never completely eliminate them. Phages can also be used to treat surfaces where they can be useful in destroying biofilms. Phage biocontrol will typically reduce the level of target bacteria in food by 1-3 logs. Even if total elimination of the target bacteria does not occur, the reduction achieved can significantly contribute to improving food safety and public health.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    43-50

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus