Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Náhrada sójového šrotu proteinovým koncentrátem z lupinových semen

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880643" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880643 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Náhrada sójového šrotu proteinovým koncentrátem z lupinových semen

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na řadě pokusů na brojlerových kuřatech a brojlerových kachnách jsme prokázali, v souvislosti s náhradou sójového extrahovaného šrotu v dietách, šrotem z lupinových semen (odrůdy Zulika), že tyto diety negativně neovlivnily užitkovost, zlepšily zdravotní stav, především u vykrmovaných kuřat (natalitu), ale především zvýšily kvalitu získaných produktů (maso, vaječný žloutek). Výsledky dokládají, že zvýšení nutriční kvality produktů je dáno změnou ve složení svalového tuku, případně tuku ve vaječném žloutku. Tyto změny jsou charakteristické snížením obsahu nasycených, a naopak zvýšením nenasycených organických kyselin, které jsou součástí tuků. Za vysoce pozitivní lze hodnotit, že diety na bázi lupinového šrotu vysoce významně zvýšily v tuku uvedených produktů především obsah n-3 organických kyselin. Uvedené změny v kvalitě tuku dáváme do souvislosti s unikátním složením oleje obsaženého v lupinových semenech.

  • Název v anglickém jazyce

    Substitution of soybean meal by lupin seed protein concentrate

  • Popis výsledku anglicky

    In a series of experiments conducted on broiler chickens and broiler ducks, we showed that replacing soybean extract meal in nutrition with the Zulika variety of lupine seed meal had no negative impact on performance, improved health, especially in fattening chickens (natality) and above all, increased the quality of the acquired products (meat, egg yolk). The results indicated that increasing the nutrition quality of the products is given by a change in the composition of muscle fat or egg yolk fat. These changes are characterised by decreasing the content of saturated organic acids and on the contrary, by increasing the content of non-saturated organic acids, which are a part of the fats. Nutrition based on lupine meal significantly increases the fat content, especially the content of n-3 organic acids in the given products and this can be assessed as having a very positive impact. The stated changes in the quality of fat have to do with the unique content of oil contained in the lupine seeds.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XV.

  • ISBN

    978-80-8077-797-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    143-149

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    7. 9. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku