Náhrada sójového šrotu proteinovým koncentrátem z lupinových semen
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880643" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880643 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Náhrada sójového šrotu proteinovým koncentrátem z lupinových semen
Popis výsledku v původním jazyce
Na řadě pokusů na brojlerových kuřatech a brojlerových kachnách jsme prokázali, v souvislosti s náhradou sójového extrahovaného šrotu v dietách, šrotem z lupinových semen (odrůdy Zulika), že tyto diety negativně neovlivnily užitkovost, zlepšily zdravotní stav, především u vykrmovaných kuřat (natalitu), ale především zvýšily kvalitu získaných produktů (maso, vaječný žloutek). Výsledky dokládají, že zvýšení nutriční kvality produktů je dáno změnou ve složení svalového tuku, případně tuku ve vaječném žloutku. Tyto změny jsou charakteristické snížením obsahu nasycených, a naopak zvýšením nenasycených organických kyselin, které jsou součástí tuků. Za vysoce pozitivní lze hodnotit, že diety na bázi lupinového šrotu vysoce významně zvýšily v tuku uvedených produktů především obsah n-3 organických kyselin. Uvedené změny v kvalitě tuku dáváme do souvislosti s unikátním složením oleje obsaženého v lupinových semenech.
Název v anglickém jazyce
Substitution of soybean meal by lupin seed protein concentrate
Popis výsledku anglicky
In a series of experiments conducted on broiler chickens and broiler ducks, we showed that replacing soybean extract meal in nutrition with the Zulika variety of lupine seed meal had no negative impact on performance, improved health, especially in fattening chickens (natality) and above all, increased the quality of the acquired products (meat, egg yolk). The results indicated that increasing the nutrition quality of the products is given by a change in the composition of muscle fat or egg yolk fat. These changes are characterised by decreasing the content of saturated organic acids and on the contrary, by increasing the content of non-saturated organic acids, which are a part of the fats. Nutrition based on lupine meal significantly increases the fat content, especially the content of n-3 organic acids in the given products and this can be assessed as having a very positive impact. The stated changes in the quality of fat have to do with the unique content of oil contained in the lupine seeds.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XV.
ISBN
978-80-8077-797-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
143-149
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
7. 9. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—