Potemník moučný ve výživě zvířat - perspektiva?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880646" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880646 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potemník moučný ve výživě zvířat - perspektiva?
Popis výsledku v původním jazyce
Zajištění proteinové výživy lidské populace, ale i hospodářsky významných zvířat, je úzce spjato s hledáním nových bílkovinných zdrojů určených pro výrobu potravin a krmiv. Proteiny po stránce nejen kvantitativní, ale i kvalitativní, jsou jednou ze základních složek pro výživu člověka, ale i pro výživu hospodářských zvířat. V evropských podmínkách je nedostatečná produkce proteinových surovin, především těch, které jsou určeny k výživě hospodářských zvířat. Jednou z možností produkce živočišného proteinu je produkce proteinů bezobratlých živočichů. V současné době se z perspektivního hlediska a rychlého využití, jako zdroj kvalitního proteinu pro výživu, jeví larvální stádium potemníka moučného (Tenebrio molitor). Předložená práce řeší nutriční hodnotu biomasy larev potemníka moučného (Tenebrio molitor) pro potřeby jeho využití pro výživu člověka, případně pro výživu zvířat. Protože jde o proteinovou komoditu, je práce zaměřena především na obsah dusíkatých látek, zejména pak aminokyselin. Biomasa larev obsahuje ve srovnání se svalovinou hospodářských zvířat výrazně méně proteinu, proto bylo snahou zvýšit jejich obsah odstraněním tuku, pro jejich zvýšení, a tím docílit zvýšení nutriční hodnoty vzniklého produktu.
Název v anglickém jazyce
Yellow mealworm in animal nutrition – a future perspective?
Popis výsledku anglicky
Ensuring protein nutrition of the human population and economically important animals, is closely associated with the search for new protein sources for food and feed production. Proteins are one of the basic ingredients of nutrition of humans and livestock alike, not only in terms of quantity but also in terms of quality. In Europe, the production of protein raw materials, especially those intended for livestock feed, is insufficient. One of the possible ways forward for the production of animal protein is the production of invertebrate animal proteins. Currently, the larval stage of yellow mealworm (Tenebrio molitor) appears to be a viable and instantly exploitable potential source of quality protein for nutrition. This paper addresses the nutritional value of the larval biomass of yellow mealworm (Tenebrio molitor) for the purposes of its utilization for human or animal nutrition. Since it is a protein commodity, the key focus of this paper is on the content of nitrogenous substances, in particular amino acids. Larval biomass contains significantly less protein compared to livestock muscle, so the aim was to increase their content by removing fat, in order to increase their quantity, thereby achieving an increase in the nutritional value of the resulting product.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník Lazarove dni výživy a veterinárnej dietetiky XV.
ISBN
978-80-8077-797-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
150-157
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
7. 9. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—