Shiga toxin-produkující Escherichia coli (STEC) a vepřové maso
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880678" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880678 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Shiga toxin-produkující Escherichia coli (STEC) a vepřové maso
Popis výsledku v původním jazyce
Čerstvé vepřové maso nebo výrobky z vepřového masa mohou být vehikulem pro přenos STEC na člověka. Cílem přehledového článku je poskytnout aktuální informace o výskytu STEC v chovech prasat ve světě, o úrovni kontaminace vepřového masa a z něho plynoucích rizik pro člověka. Prevalence STEC na vepřových porážkách se pohybuje od 0,2 do 86,3% v závislosti od kategorie vzorku, metody průkazu a hygienických podmínkách na jatkách. Výskyt stx-pozitivních vzorků vepřového masa v maloobchodní síti po celém světě kolísá mezi 1,1 po 80%. Potvrzené průkazy séroskupiny E. coli O157 se pohybují od 1,2 po 23,2% a non-O157 mezi 0,1 a 14,7%. Většina izolátů z prostředí chovu prasat nebo získaných na jatkách obsahuje gen stx2e, který je spojován s edémovou chorobou prasat. Izoláty STEC získané z vepřového masa patří do kategorií s nízkým až středním rizikem, ale potenciálně mohou vyvolat onemocnění člověka. Nejúčinnější prevencí je dokonalá tepelná úprava masa.
Název v anglickém jazyce
Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) and pork
Popis výsledku anglicky
Fresh pork or pork products can be a vehicle for the transmission of STEC to humans. The aim of the review article is to provide up to-date information on the occurrence of STEC in pig farms in the world, on the level of contamination of pork and the resulting risks for humans. The prevalence of STEC in pig slaughter varies from 0.2 to 86.3% depending on the sample category, identification method and hygienic conditions at the slaughterhouse. The incidence of stx positive pork samples in the retail worldwide varies between 1.1 to 80%. Confirmed evidence of E. coli serogroup O157 ranges from 1.2 to 23.2% and non-O157 between 0.1 and 14.7%. Most isolates from the pig farming environment or obtained from slaughterhouses contain the stx2e gene, which is associated with porcine oedema disease. STEC isolates obtained from pork belong to the low-to moderate risk category, but have the potential to cause human disease. The most effective prevention is adequate heat treatment of meat.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
34
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
37-42
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—