Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Does pork pose a higher risk of Shiga toxin-producing Escherichia coli compared to meat of other ungulates? A review

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881471" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881471 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.2754/avb202493040447" target="_blank" >https://doi.org/10.2754/avb202493040447</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb202493040447" target="_blank" >10.2754/avb202493040447</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Does pork pose a higher risk of Shiga toxin-producing Escherichia coli compared to meat of other ungulates? A review

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fresh pork meat and pork products can be a vehicle for the transmission of Shiga toxinproducing E. coli (STEC) to humans. The aim of this review article is to provide up-to-date information on the occurrence of STEC on pig farms around the world, the level of contamination of pork meat, and the ensuing risks for humans. The prevalence of STEC in finishing pigs ranges from 0.2 to 86.3% depending on the category of sample, the detection method and the hygiene conditions at the slaughterhouse. The incidence of stx-positive pork samples on the retail network worldwide varies between 1.1 and 80.0%. Confirmed detection of E. coli serogroup O157 ranges from 1.2 to 23.2% and that of serogroup non-O157 from 0.1 to 14.7%. Most isolates from the pigfarming environment or obtained from slaughterhouses contain the stx2e gene which is associated with porcine oedema disease. STEC isolates obtained from pork meat belong to the low-tomoderate risk category, though they do have the potential to cause illness in humans. The most effective prevention is the perfect cooking of meat.

  • Název v anglickém jazyce

    Does pork pose a higher risk of Shiga toxin-producing Escherichia coli compared to meat of other ungulates? A review

  • Popis výsledku anglicky

    Fresh pork meat and pork products can be a vehicle for the transmission of Shiga toxinproducing E. coli (STEC) to humans. The aim of this review article is to provide up-to-date information on the occurrence of STEC on pig farms around the world, the level of contamination of pork meat, and the ensuing risks for humans. The prevalence of STEC in finishing pigs ranges from 0.2 to 86.3% depending on the category of sample, the detection method and the hygiene conditions at the slaughterhouse. The incidence of stx-positive pork samples on the retail network worldwide varies between 1.1 and 80.0%. Confirmed detection of E. coli serogroup O157 ranges from 1.2 to 23.2% and that of serogroup non-O157 from 0.1 to 14.7%. Most isolates from the pigfarming environment or obtained from slaughterhouses contain the stx2e gene which is associated with porcine oedema disease. STEC isolates obtained from pork meat belong to the low-tomoderate risk category, though they do have the potential to cause illness in humans. The most effective prevention is the perfect cooking of meat.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

    1801-7576

  • Svazek periodika

    93

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    447-459

  • Kód UT WoS článku

    001390178500012

  • EID výsledku v databázi Scopus