Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení čistých svalových bílkovin u trvanlivého fermentovaného salámu přes celkový kreatinin spektrofotometricky s adsorpcí - předběžná studie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880731" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880731 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení čistých svalových bílkovin u trvanlivého fermentovaného salámu přes celkový kreatinin spektrofotometricky s adsorpcí - předběžná studie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo ověřit možnost stanovení obsahu čistých svalových bílkovin (ČSB) přes obsah celkového kreatininu. Trvanlivé fermentované salámy byly analyzovány v průběhu zrání po dobu 35 dnů. Stanoven byl obsah sušiny, tuku, celkových bílkovin, čistých bílkovin, kolagenu, ČSB referenční metodou a ČSB přes celkový kreatinin. S ohledem na růst sušiny došlo k nárůstu všech sledovaných parametrů. Metoda stanovení obsahu celkového kreatininu s adsorpcí uvedená v práci naznačila možnost použití při stanovení obsahu ČSB u trvanlivých fermentovaných salámů. Zjištěné výsledky obsahu ČSB se podobaly výsledkům zjištěným referenční metodou. Pro statistické vyhodnocení bude potřeba nasbírat větší množství dat a potvrdit účinnost metody, jejíž zavedení by v praxi mohlo zjednodušit stanovení ČSB.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of pure muscle protein in dry fermented sausage via total creatinine spectrophotometrically with adsorption - preliminary study

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the work was to verify the possibility of determining the content of pure muscle proteins (PMP) through the content of total creatinine. Dry fermented sausages were analyzed during maturation for 35 days. The content of dry matter, fat, total protein, pure protein, collagen, PMP using the reference method and PMP via total creatinine was determined. With regard to the growth of dry matter, there was an increase in all monitored parameters. The method of determining the content of total creatinine with adsorption presented in the thesis indicated the possibility of use in determining the content of PMP in dry fermented salami. The results of the PMP content were similar to the results of the reference method. For statistical evaluation, it will be necessary to collect a larger amount of data and to confirm the effectiveness of the method, the introduction of which could simplify the determination of PMP in practice.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Možnosti stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    16-22

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus