Stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou přes celkový kreatinin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880911" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880911 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou přes celkový kreatinin
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem metodiky je umožnit stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny v masných výrobcích přímou metodou. U trvanlivých fermentovaných masných výrobků dochází v průběhu fermentace k proteolytickým změnám, které mohou následně snižovat zjištěnou hodnotu obsahu čistých svalových bílkovin. Kreatin a kreatinin jsou charakteristické složky svalové tkáně a jejich testování jsou používána ke stanovení přítomnosti masa v potravinářských produktech. Vztah mezi obsahem čistých svalových bílkovin a kreatinem je lineární a rovněž rozsah hodnot obsahu kreatinu v 1 g kontraktilních svalových bílkovin při srovnání výsekových částí vepřového, hovězího a skopového masa je velmi úzký. Veškerý kreatin a kreatin fosfát jsou v kyselém prostředí a za působení vysoké teploty převedeny na kreatinin. Stanoví se obsah celkového kreatininu v kyselém hydrolyzátu a obsah čistých svalových bílkovin (ČSB) se vypočítá z empirického vztahu. Inovace předkládaného postupu spočívá v zařazení adsorpce kreatininu na halloysit, čímž dochází k odstranění interferujících látek.
Název v anglickém jazyce
Determination of pure muscle protein by the direct method via total creatinine
Popis výsledku anglicky
The aim of the methodology is to enable the determination of the content of pure muscle protein in meat products by a direct method. In dry fermented meat products, proteolytic changes occur during fermentation, which can subsequently reduce the determined value of pure muscle protein content. Creatine and creatinine are characteristic components of muscle tissue and their testing is used to determine the presence of meat in food products. The relationship between the content of pure muscle protein and creatine is linear, and also the range of values of the content of creatine in 1 g of contractile muscle protein when comparing cuts of pork, beef and mutton is very narrow. All creatine and creatine phosphate are converted to creatinine in an acidic environment and under the influence of high temperature. The content of total creatinine in the acid hydrolyzate is determined and the content of pure muscle proteins (PMP) is calculated from an empirical relationship. The innovation of the presented procedure consists in the inclusion of creatinine adsorption on halloysite, which removes interfering substances.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Možnosti stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-7305-954-5
Číslo předpisu
SVS/2023/175437
Technické parametry
ISBN 978-80-7305-954-5
Ekonomické parametry
Odhadované náklady za předpokladu, že laboratoř vybavení nemá, souvisí s pořízením přístrojového vybavení, laboratorního skla a pomůcek, chemikálií a ochranných pracovních pomůcek. Největší část, přibližně 250 tis. Kč jsou náklady na pořízení přístrojů (analytické váhy, sušárna, centrifuga, spektrofotometr, vortex), dalších asi 50 tis. Kč představuje laboratorní sklo a potřeby (pipety, indikátorové papírky, centrifugační zkumavky….). Odhadované celkové náklady na zavedení metodiky by byly asi 300 tis. Kč. Ekonomický přínos lze spatřovat ve zjednodušení metody stanovení obsahu čistých svalových bílkovin, jelikož proces a vybavení pro stanovení nepřímou metodou je mnohem složitější a nákladnější, jedná se zejména o drahé přístrojové vybavení (analyzátor bílkovin, spalovací jednotka), nutnost použití digestoře a časová náročnost.
Označení certifikačního orgánu
Státní veterinární správa, Slezská 100/7, Praha 2, 120 00
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy