Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou přes celkový kreatinin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880911" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880911 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou přes celkový kreatinin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem metodiky je umožnit stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny v masných výrobcích přímou metodou. U trvanlivých fermentovaných masných výrobků dochází v průběhu fermentace k proteolytickým změnám, které mohou následně snižovat zjištěnou hodnotu obsahu čistých svalových bílkovin. Kreatin a kreatinin jsou charakteristické složky svalové tkáně a jejich testování jsou používána ke stanovení přítomnosti masa v potravinářských produktech. Vztah mezi obsahem čistých svalových bílkovin a kreatinem je lineární a rovněž rozsah hodnot obsahu kreatinu v 1 g kontraktilních svalových bílkovin při srovnání výsekových částí vepřového, hovězího a skopového masa je velmi úzký. Veškerý kreatin a kreatin fosfát jsou v kyselém prostředí a za působení vysoké teploty převedeny na kreatinin. Stanoví se obsah celkového kreatininu v kyselém hydrolyzátu a obsah čistých svalových bílkovin (ČSB) se vypočítá z empirického vztahu. Inovace předkládaného postupu spočívá v zařazení adsorpce kreatininu na halloysit, čímž dochází k odstranění interferujících látek.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of pure muscle protein by the direct method via total creatinine

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the methodology is to enable the determination of the content of pure muscle protein in meat products by a direct method. In dry fermented meat products, proteolytic changes occur during fermentation, which can subsequently reduce the determined value of pure muscle protein content. Creatine and creatinine are characteristic components of muscle tissue and their testing is used to determine the presence of meat in food products. The relationship between the content of pure muscle protein and creatine is linear, and also the range of values of the content of creatine in 1 g of contractile muscle protein when comparing cuts of pork, beef and mutton is very narrow. All creatine and creatine phosphate are converted to creatinine in an acidic environment and under the influence of high temperature. The content of total creatinine in the acid hydrolyzate is determined and the content of pure muscle proteins (PMP) is calculated from an empirical relationship. The innovation of the presented procedure consists in the inclusion of creatinine adsorption on halloysite, which removes interfering substances.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Možnosti stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    978-80-7305-954-5

  • Číslo předpisu

    SVS/2023/175437

  • Technické parametry

    ISBN 978-80-7305-954-5

  • Ekonomické parametry

    Odhadované náklady za předpokladu, že laboratoř vybavení nemá, souvisí s pořízením přístrojového vybavení, laboratorního skla a pomůcek, chemikálií a ochranných pracovních pomůcek. Největší část, přibližně 250 tis. Kč jsou náklady na pořízení přístrojů (analytické váhy, sušárna, centrifuga, spektrofotometr, vortex), dalších asi 50 tis. Kč představuje laboratorní sklo a potřeby (pipety, indikátorové papírky, centrifugační zkumavky….). Odhadované celkové náklady na zavedení metodiky by byly asi 300 tis. Kč. Ekonomický přínos lze spatřovat ve zjednodušení metody stanovení obsahu čistých svalových bílkovin, jelikož proces a vybavení pro stanovení nepřímou metodou je mnohem složitější a nákladnější, jedná se zejména o drahé přístrojové vybavení (analyzátor bílkovin, spalovací jednotka), nutnost použití digestoře a časová náročnost.

  • Označení certifikačního orgánu

    Státní veterinární správa, Slezská 100/7, Praha 2, 120 00

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy