Možnosti stanovení obsahu bílkovin v mase
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F15%3A43873293" target="_blank" >RIV/70883521:28110/15:43873293 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti stanovení obsahu bílkovin v mase
Popis výsledku v původním jazyce
Obsah čistých svalových bílkovin v mase i masných výrobcích je velmi sledovaná problematika řešená dozorovými orgány a samotnými zpracovateli. Metody zjišťování hodnoty čistých svalových bílkovin pracují s jistou mírou nepřesnosti. Předmětem experimentubylo stanovení těchto parametrů metodou přesného stanovení aminokyselin.
Název v anglickém jazyce
Possible Methods of Protein Content Determination in Meat
Popis výsledku anglicky
The meat processors have been facing persisting deficiency of pure muscle proteins in their raw materials - in particular in pork legs, i.e. primary raw material for production of high quality hams. The aim of our experiment was to compare the results ofdetermining the content of pure muscle proteins in meat when using Kjeldahl method with the method of precise determination of amino acids when using high-performance liquid chromatography (HPLC). Based on the outcomes from the performed analyses the following possible conclusions emerge. There is an obvious need, in general, to assess the methodology for determination of protein nitrogen content in meat and meat products, the methodology of modified Kjeldahl method (with precipitation of proteins by hot tannin) in particular. This method seems to be suitable for analyses of protein content in raw materials, i.e. in meat itself, because the results in this case correspond to the values analyzed by precise determination of amino acids.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů