Metodika pro určení obsahu čisté svalové bílkoviny v masných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919021" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919021 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika pro určení obsahu čisté svalové bílkoviny v masných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Uvedená metoda umožňuje stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny (ČSB) v masných výrobcích na základě diagnostického markeru 1- a 3-methylhistidinu a dalších aminokyselin. Metodika byla primárně vyvinuta pro účely projektu QJ1530272 - Komplexní strategie pro efektivní odhalování falšování potravin v řetězci (prvo)výroba - spotřebitel (2015-2018, MZE/QJ). Aplikace metody v rámci tohoto projektu významně přispěje ke zmapování falšovaných masných výrobků, které jsou dostupné na českém trhu. Vyvinutá metodika umožní kromě kvantifikace ČSB také rozlišení původu bílkoviny (svalová vs. krevní nebo rostlinná), což patří mezi hlavní limitace Kjehldalovy metody, která je v současné době jedinou kontrolní metodou pro stanovení obsahu ČSB. Metodiku je možné využívat jak ve státních, tak v soukromých laboratořích a výzkumných centrech. Smluvním uživatelem metodiky je Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a certifikovanou metodiku bude využívat při stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny.
Název v anglickém jazyce
Methodology for determination of pure muscle protein content in meat products
Popis výsledku anglicky
This method allows the determination of pure muscle protein (PMP) in meat products based on the diagnostic marker 1- and 3-methylhistidine and other amino acids. The methodology was primarily developed for the purposes of the project QJ1530272 - Comprehensive Strategy for Effective Detection of Food Adulteration in the (First) Production - Consumer Chain (2015-2018, MZE / QJ). The application of the method within this project will significantly contribute to the mapping of adulterated meat products available on the Czech market. The developed methodology will enable, apart from the PMP quantification, also the distinction of protein origin (muscle vs. blood or plant), which is one of the main limitations of the Kjehldal method, which is currently the only control method for determining the PMP content. The methodology can be used in both state and private laboratories and research centers. The contractual user of the methodology is the Czech Agriculture and Food Inspection Authority (CAFIA) and will use the certified methodology to determine the content of pure muscle protein.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Maso bílkovina
Číslo předpisu
10/2019
Technické parametry
ISO 9001
Ekonomické parametry
Při bilanci ekonomických aspektů se předpokládalo, že laboratoř má zkušenost s analýzou na systémech LC-MS a vlastní kapalinový chromatograf s hmotnostním spektrometrem. Ultra-účinný kapalinový chromatograf (UHPLC) umožní úsporu jak času, tak i použitých chemikálií a rozpouštědel. To je výhodné jak z ekonomického (1 litr acetonitrilu ca 4000 Kč), tak i z ekologického hlediska snížením množství odpadů. Dále je k samotnému provedení analýz potřebné běžné vybavení laboratoře. Využití hmotnostně spektrometrické detekce umožňuje přímé stanovení aminokyselin. Implementace metody zahrnuje zjištění analytických standardů aminokyselin a dále pak zjištění aktuálních pracovních charakteristik, zejména zjištění limitů kvantifikace, linearity, ale také verifikaci metody pomocí opakované analýzy vhodně zvoleného referenčního materiálu (např. n=6). Za předpokladu, že je provedeno 20 verifikačních a kontrolních analýz, přičemž provozní náklady na jednu analýzu jsou 3505 Kč, celkové náklady na implementaci budou 70,1tis. Kč.
Označení certifikačního orgánu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Květná 15, 60300 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů