Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti stanovení obsahu čistých svalových bílkovin v masných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880059" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880059 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti stanovení obsahu čistých svalových bílkovin v masných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Stanovení obsahu čistých svalových bílkovin (ČSB) je důležité z pohledu falšování potravin a klamání zákazníka. Nepřímé stanovení obsahu ČSB stanovením čistých bílkovin a odečtením obsahu kolagenu je pracné a zdlouhavé a hodnoty ČSB mohou být ovlivněny přítomností bílkovin nepocházejících z masa. Mezi přímé metody stanovení obsahu ČSB patří zejména stanovení obsahu kreatininu a 3-methylhistidinu, jejichž obsah ve svalovině je stabilní a velmi podobný u různých druhů zvířat. Problémem může být náročnost přímé metody stanovení nebo přítomnost interferujících látek ve vzorku. Nalezení vhodné metody přímého stanovení obsahu ČSB v masných výrobcích by mělo analýzu zjednodušit a zpřesnit výsledek obsahu ČSB. Pro nalezení vhodné přímé metody stanovení obsahu ČSB je nutné dále analyzovat a porovnávat získané výsledky různých přímých metod s metodou nepřímou.

  • Název v anglickém jazyce

    Possibilities of determining of pure muscle proteins content in meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Determining the content of pure muscle protein (PMP) is important from the point of view of food adulteration and customer deception. Indirect determination of PMP content by determination of pure protein and subtraction of collagen content is laborious and time-consuming, and PMP values may be affected by the presence of non-meat proteins. The direct methods of determining the content of PMP include in particular the determination of the content of creatinine and 3-methylhistidine, the content of which in muscle tissue is stable and very similar in different animal species. The difficulty of the direct determination method or the presence of interfering substances in the sample can be a problem. Finding a suitable method for direct determination of PMP content in meat products should simplify the analysis and make the PMP content result more accurate. In order to find a suitable direct method for determining the content of PMP, it is necessary to further analyze and compare the obtained results of various direct methods with the indirect method.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Možnosti stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    16-21

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus