Mikrobiální kvalita imitací masa na bázi rostlinných bílkovin a z ní plynoucí rizika
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880743" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880743 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiální kvalita imitací masa na bázi rostlinných bílkovin a z ní plynoucí rizika
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo pomocí kultivačních metod analyzovat mikrobiotu imitací masa na bázi rostlinných bílkovin (PBMA) z maloobchodních potravinářských prodejen. Celkový počet mikroorganismů se ve vzorcích PBMA pohyboval od 1,00 po 7,23 log KTJ/g. Ze stejných skupin PBMA, ze kterých se podařilo izolovat BMK, byly získány také bakterie čeledě Enterobacteriaceae. Jejich průměrný počet ale nedosáhl ve vzorcích ani 2 log KTJ/g. Zástupce Bacillus spp. s pozitivní reakcí na mannitol se podařilo izolovat přibližně z poloviny vzorků analyzovaných kategorií PBMA a průměrné počty se pohybovaly mezi 2,3 a 2,9 KTJ/g. Primokultivací byl ze 3 vzorků izolován B. cereus sensu lato, pomnožení v tekutém médiu však odhalilo bakterie B. cereus s. l. ve většině vzorků. Clostridium perfringens se primokultivací nepodařilo detekovat, pomnožením vzorků byla tato bakterie prokázána v 9 vzorcích ze 43 testovaných.
Název v anglickém jazyce
Microbial quality of plant based meat analogues and the resulting risks
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to analyze the microbiota of plant-based meat analogues (PBMA) from retail. The total viable count in the PBMA samples ranged from 1.00 to 7.23 log CFU/g. Bacteria of family Enterobacteriaceae were also obtained from the same PBMA groups from which lactic acid bacteria were isolated. However, their average number did not even reach 2 log CFU/g in the samples. Bacteria of Bacillus spp. with a positive reaction to mannitol, were isolated from approximately half of the analyzed samples of the PBMA, and the average numbers ranged between 2.3 and 2.9 CFU/g. B. cereus sensu lato was isolated from 3 samples by primary isolation, but enrichment in liquid medium revealed B. cereus s. l. bacteria in most samples. Clostridium perfringens could not be detected by primary isolation, by multiplying the samples, this bacterium was detected in 9 samples out of 43 tested.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-934-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
49-53
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 10. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—