Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Srovnání mikrobioty rostlinných analogů masa s masnými produkty

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880789" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880789 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/03/2200.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Srovnání mikrobioty rostlinných analogů masa s masnými produkty

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rostlinné alternativy masa nabývají v posledních letech u spotřebitelů na oblibě, která je podpořena jak ekologickými, etickými a/nebo zdravotními důvody. Aspekty bezpečnosti potravin včetně mikrobiálního zastoupení u těchto nově vznikajících potravinářských produktů však nejsou dostatečně prozkoumány. V rámci studie byla provedena kvalitativní i kvantitativní mikrobiologická analýza celkem 43 vzorků PBMA (plant based meat analogues) z kategorie „ready-to-cook“ a pro srovnání také 9 vzorků mletého masa/masných polotovarů (MP). Průměrný celkový počet mikroorganismů (CPM) ve vzorcích PBMA činil 5,62 log KTJ/g, ve vzorcích mletých mas/masných polotovarů 7,66 log KTJ/g. Bakterie mléčného kvašení (BMK) byly ve vzorcích přítomny v podobném zastoupení (ø 5,2 log KTJ/g, PBMA; ø 5,0 KTJ/g, MP), stejně jako C. perfringens (20,9 %, PBMA; 22,2 %, MP). Bakterie čeledi Enterobacteriaceae a E. coli se ve vyšší míře vyskytovaly v masných produktech s 88,9 % a 100 % pozitivních vzorků, v daném pořadí. PBMA byly naopak významným zdrojem bakterií r. Bacillus. Zatímco ve vzorcích masa byl r. Bacillus zjištěn jen v 1 vzorku (11,1 %; &lt;1,7 log KTJ/g), ve vzorcích PBMA to bylo v 86 % vzorků s průměrným počtem 2,6 log KTJ/g. V 36 vzorcích PBMA byl potvrzen výskyt druhu B. cereus, který s sebou může nést riziko alimentárního onemocnění.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of the microbiota of plant based meat analogues with processed meats

  • Popis výsledku anglicky

    Recently, plant based meat analogues are gaining momentum due to environmental, ethical, or/and health reasons of consumers. However, aspects of food safety including microbial composition of these emerging food products are not sufficiently investigated. A quantitative and qualitative microbiological analysis of 43 samples of PBMA (plant based meat analogues) from the &quot;ready-to-cook&quot; category and, for comparison, also 9 samples of processed meats (PM) were performed.The average total microbial count (TVC) in PBMA samples was 5.62 log CFU/g and 7.66 log CFU/g in processed meat samples. In both product categories, lactic acid bacteria (LAB) were present in a similar proportion (ø 5.2 log CFU/g, PBMA; ø 5.0 CFU/g, PM), as well as C. perfringens (20.9%, PBMA; 22.2%, PM). Enterobacteriaceae and E. coli were more prevalent in processed meats with 88.9% and 100% of positive samples, respectively. On the other hand, PBMAs were a significant source of Bacillus bacteria. While in processed meats Bacillus was detected in 1 sample (11.1%;&lt;1.7 log CFU/g), in PBMA Bacillus species were found in 86% of samples with an average of 2.6 log CFU/g. In 36 PBMA samples, the occurrence of B. cereus, which can possess the risk of foodborne disease, was confirmed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLIX. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2023

  • ISBN

    978-80-7509-917-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    84-89

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    28. 2. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku