Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití Ramanovy spektroskopie pro rozlišení květových a lipových medů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880754" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880754 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIII_RZPaPP.pdf" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIII_RZPaPP.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití Ramanovy spektroskopie pro rozlišení květových a lipových medů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Lipový med patří mezi spotřebiteli k oblíbeným medům zvláště díky svým charakteristickým senzorickým vlastnostem. Určení původu medu není snadné a v současnosti chybí zejména rychlé a nedestruktivní analýzy. Cílem práce bylo ověřit možnosti určení lipového medu Ramanovou spektroskopií. Bylo použito 11 lipových a 11 květových medů, které byly vyšetřeny melissopalynologickou analýzou a Ramanovou spektroskopií. Práce potvrdila přítomnost charakteristických Ramanových spekter u lipových medů, u kterých jsou pro určení druhu významné zejména spektra charakteristické pro sacharidy a proteiny. Méně významným bylo vlnové číslo 933 cm-1, které je charakteristické pro fruktózu. Identifikace komponentní analýzou dokázala rozlišit 55 % lipových medů jako samostatnou skupinu. Dalších 45 % lipových medů s obzvlášť vysokým obsahem pylu lípy bylo prvními dvěma faktory vyhodnoceno jako med květový.

  • Název v anglickém jazyce

    Differentiation of flower and lime honeys using Raman spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    Linden honey is one of the most popular honeys among consumers, mainly because of its characteristic sensory properties. Determining the origin of honey is not easy and, in particular, there is a lack of rapid and non-destructive analyses. The aim of this work was to verify the possibility of determining lime honey by Raman spectroscopy. Eleven linden and 11 polyflower honeys were used and examined by melissopalynological analysis and Raman spectroscopy. The work confirmed the presence of characteristic Raman spectra in linden honeys, where the spectra characteristic of carbohydrates and proteins are particularly important for the determination. Less significant was the wave number 933 cm-1 which is characteristic for the fructose. Identification by component analysis was able to distinguish 55 % of the lime honeys as a distinct group and 45 % of the lime honeys, particularly those with a high content of lime pollen, were assessed as floral honeys by the first two factors.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena alimentorum XLIII: Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít - aktuálne problémy a trendy

  • ISBN

    978-80-8077-787-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    90-97

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    10. 5. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku