Využití Ramanovy spektroskopie pro rozlišení květových a lipových medů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880754" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880754 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIII_RZPaPP.pdf" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIII_RZPaPP.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití Ramanovy spektroskopie pro rozlišení květových a lipových medů
Popis výsledku v původním jazyce
Lipový med patří mezi spotřebiteli k oblíbeným medům zvláště díky svým charakteristickým senzorickým vlastnostem. Určení původu medu není snadné a v současnosti chybí zejména rychlé a nedestruktivní analýzy. Cílem práce bylo ověřit možnosti určení lipového medu Ramanovou spektroskopií. Bylo použito 11 lipových a 11 květových medů, které byly vyšetřeny melissopalynologickou analýzou a Ramanovou spektroskopií. Práce potvrdila přítomnost charakteristických Ramanových spekter u lipových medů, u kterých jsou pro určení druhu významné zejména spektra charakteristické pro sacharidy a proteiny. Méně významným bylo vlnové číslo 933 cm-1, které je charakteristické pro fruktózu. Identifikace komponentní analýzou dokázala rozlišit 55 % lipových medů jako samostatnou skupinu. Dalších 45 % lipových medů s obzvlášť vysokým obsahem pylu lípy bylo prvními dvěma faktory vyhodnoceno jako med květový.
Název v anglickém jazyce
Differentiation of flower and lime honeys using Raman spectroscopy
Popis výsledku anglicky
Linden honey is one of the most popular honeys among consumers, mainly because of its characteristic sensory properties. Determining the origin of honey is not easy and, in particular, there is a lack of rapid and non-destructive analyses. The aim of this work was to verify the possibility of determining lime honey by Raman spectroscopy. Eleven linden and 11 polyflower honeys were used and examined by melissopalynological analysis and Raman spectroscopy. The work confirmed the presence of characteristic Raman spectra in linden honeys, where the spectra characteristic of carbohydrates and proteins are particularly important for the determination. Less significant was the wave number 933 cm-1 which is characteristic for the fructose. Identification by component analysis was able to distinguish 55 % of the lime honeys as a distinct group and 45 % of the lime honeys, particularly those with a high content of lime pollen, were assessed as floral honeys by the first two factors.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum XLIII: Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít - aktuálne problémy a trendy
ISBN
978-80-8077-787-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
90-97
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
10. 5. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—