Citlivost původců mikrobiálního kažení masa vůči vybraným esenciálním olejům
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880776" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880776 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Citlivost původců mikrobiálního kažení masa vůči vybraným esenciálním olejům
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovit in vitro citlivost 40 kmenů bakterií podílejících se na kažení masa vůči esenciálnímu oleji (EO) z kůry skořice (Cinnamomum zeylanicum) a z oregána (Origanum vulgare) pomocí mikrodiluční metody. Medián minimální inhibiční koncentrace (MIC) se pro Enterobacteriaceae a Enterococcaceae pohyboval v rozmezí 0,03 - 0,04 % pro skořici a 0,04 - 0,05 % pro oregáno. Statistická analýza potvrdila, že EO ze skořice byl obecně účinnější (P = 0,011). Dále byla zjištěna vyšší rezistence enterokoků vůči oběma EO (P < 0,001) než u čeledi Enterobacteriaceae. Nejvíce rezistentní byly pseudomonády (P < 0,001) s mediánem pro oba EO 0,09 %, přičemž 43 % testovaných kmenů nebylo inhibováno ani 1 % koncentrací. Vysoká odolnost pseudomonád může představovat problém, neboť se jedná o významného původce kažení chladírensky skladovaných potravin.
Název v anglickém jazyce
Sensitivity of food spoilage microflora to selected essential oils
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to determine susceptibility of 40 bacterial strains associated with meat spoilage against essential oils (EO) from the Cinnamomum zeylanicum bark and Origanum vulgare using broth microdilution method. The median of minimum inhibitory concentration (MIC) ranged from 0.03 to 0.04 % for cinnamon and from 0.04 to 0.05 % for oregano. Statistical analysis confirmed that cinnamon EO was generally more effective (P = 0.011). Furthermore, a higher resistance of enterococci in comparison to the Enterobacteriaceae family was found (P < 0.001). Pseudomonas spp. were the most resistant (P < 0.001) with a median for both EO of 0.09 % and with 43 % of strains not inhibited by even 1 % concentration. The high resistance of pseudomonads may pose a problem since this genus is a very significant cause of spoilage of refrigerated food.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-934-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
224-227
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 10. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—