Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Citlivost původců mikrobiálního kažení masa vůči vybraným esenciálním olejům

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880776" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880776 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Citlivost původců mikrobiálního kažení masa vůči vybraným esenciálním olejům

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo stanovit in vitro citlivost 40 kmenů bakterií podílejících se na kažení masa vůči esenciálnímu oleji (EO) z kůry skořice (Cinnamomum zeylanicum) a z oregána (Origanum vulgare) pomocí mikrodiluční metody. Medián minimální inhibiční koncentrace (MIC) se pro Enterobacteriaceae a Enterococcaceae pohyboval v rozmezí 0,03 - 0,04 % pro skořici a 0,04 - 0,05 % pro oregáno. Statistická analýza potvrdila, že EO ze skořice byl obecně účinnější (P = 0,011). Dále byla zjištěna vyšší rezistence enterokoků vůči oběma EO (P &lt; 0,001) než u čeledi Enterobacteriaceae. Nejvíce rezistentní byly pseudomonády (P &lt; 0,001) s mediánem pro oba EO 0,09 %, přičemž 43 % testovaných kmenů nebylo inhibováno ani 1 % koncentrací. Vysoká odolnost pseudomonád může představovat problém, neboť se jedná o významného původce kažení chladírensky skladovaných potravin.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensitivity of food spoilage microflora to selected essential oils

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to determine susceptibility of 40 bacterial strains associated with meat spoilage against essential oils (EO) from the Cinnamomum zeylanicum bark and Origanum vulgare using broth microdilution method. The median of minimum inhibitory concentration (MIC) ranged from 0.03 to 0.04 % for cinnamon and from 0.04 to 0.05 % for oregano. Statistical analysis confirmed that cinnamon EO was generally more effective (P = 0.011). Furthermore, a higher resistance of enterococci in comparison to the Enterobacteriaceae family was found (P &lt; 0.001). Pseudomonas spp. were the most resistant (P &lt; 0.001) with a median for both EO of 0.09 % and with 43 % of strains not inhibited by even 1 % concentration. The high resistance of pseudomonads may pose a problem since this genus is a very significant cause of spoilage of refrigerated food.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-934-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    224-227

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    25. 10. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku