Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv fortifikace rostlinnými přídavky na vlastnosti mýdla vyrobeného z použitého oleje

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880780" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880780 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vetuni.cz/files/upload/693/Sbornik_IGA_2023.pdf" target="_blank" >https://www.vetuni.cz/files/upload/693/Sbornik_IGA_2023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv fortifikace rostlinnými přídavky na vlastnosti mýdla vyrobeného z použitého oleje

  • Popis výsledku v původním jazyce

    S narůstajícím počtem populace a zájmu o smažené jídlo se zvedá i množství přepáleného tuku. Oleje použité na zpracování nejrůznějších druhů potravin při teplotě 160 až 200 ◦C již nadále nejsou pro člověka poživatelné a představují tak velký zdroj odpadu. Při zahřívání oleje dochází k mnoha reakcím, jako je hydrolýza, termální degradace, oxidace a polymerizace, které mohou být důsledkem toxických produktů. V Evropské unii 51% odpadu z přepáleného oleje pochází z domácností a pouze malé procento je sesbíráno. Většina těchto olejů pak skončí v odpadních vodách a způsobují environmentální a ekonomický problém. V dnešní době mají oleje velký potenciál ve výrobě biopaliva, pryskyřice, mýdel a mnoho dalších. Obohacení těchto mýdel o složky kávové sedliny nebo pomerančového prášku by mohlo mít pozitivní vliv nejen na senzorické vlastnosti. V závěru studie lze konstatovat, že přídavky kávové sedliny a pomerančového prášku ovlivnily fyzikální a chemické vlastnosti mýdla. Pěnivost, rozpustnost, obsah polyfenolů a flavonoidů vykázaly statisticky významné rozdíly mezi jednotlivými vzorky mýdla. Tato studie zdůrazňuje, že přídavky kávové sedliny a pomerančového prášku do mýdla nejen obohacují jeho antioxidační vlastnosti, ale mohou také přinášet ekologické výhody.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of fortification with vegetable additives on the properties of soap made from used fried oil

  • Popis výsledku anglicky

    As the population grows and the interest in fried food increases, so does the amount of fat burned. Oils used to process various types of food at a temperature of 160 to 200 ◦C are no longer edible for humans and thus represent a large source of waste. When oil is heated, many reactions occur, such as hydrolysis, thermal degradation, oxidation, and polymerization, which can result in toxic products. In the European Union, 51% of burnt oil waste comes from households and only a small percentage is collected. Most of these oils then end up in wastewater and cause an environmental and economic problem. Nowadays, oils have great potential in the production of biofuels, resins, soaps and many others. Enriching these soaps with components of coffee grounds or orange powder could have a positive effect not only on sensory properties. At the conclusion of the study, it can be stated that the additions of coffee grounds and orange powder affected the physical and chemical properties of the soap. Foaming, solubility, content of polyphenols and flavonoids showed statistically significant differences between individual soap samples. This study highlights that the addition of coffee grounds and orange powder to soap not only enriches its antioxidant properties, but may also provide environmental benefits.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    SBORNÍK PŘÍSPĚVKŮ z výsledků řešení projektů IGA VETUNI Brno 2023 financovaných z prostředků účelové podpory na specifický vysokoškolský výzkum MŠMT na rok 2023

  • ISBN

    978-80-7305-946-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    53-56

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    12. 12. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku