Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Production of Soaps of used frie oil and other by-products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881789" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881789 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/733/KMVP%202024_Sbornik.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/733/KMVP%202024_Sbornik.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Production of Soaps of used frie oil and other by-products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Frying is a widely practiced culinary method globally, resulting in the annual production of approximately 200 million tons of frying vegetable oils, a figure that tends to increase. Even a minimal discharge of waste oil into water can contaminate amounts of freshwater and pose health risks, including cardiovascular ailments. There is considerable potential to utilize waste frying oil in various applications, including lubricants, resins, and soaps. Homemade soap production through saponification offers a promising solution. This study aims to evaluate the potential effects on the Physicochemical Properties of the Soap by adding other by-products to homemade soaps such as Orange peels and spent coffee ground. In this study were applied certain methodologies such as the preparation of samples and assessment of the Physicochemical Properties of the Soap, such as total fat matter, solubility, and foaming. The results show that soaps with OP and SCG did not differ statistically from the control samples when it came to TFM, as well as the highest foaming rate was recorded for the sample with the addition of 1% orange powder OP1%. Solubility was 100% for all samples, which indicates that the non-soluble waste of cooking oils that were fortified with SCG and OP was turned into a 100% water-soluble product.

  • Název v anglickém jazyce

    Production of Soaps of used frie oil and other by-products

  • Popis výsledku anglicky

    Frying is a widely practiced culinary method globally, resulting in the annual production of approximately 200 million tons of frying vegetable oils, a figure that tends to increase. Even a minimal discharge of waste oil into water can contaminate amounts of freshwater and pose health risks, including cardiovascular ailments. There is considerable potential to utilize waste frying oil in various applications, including lubricants, resins, and soaps. Homemade soap production through saponification offers a promising solution. This study aims to evaluate the potential effects on the Physicochemical Properties of the Soap by adding other by-products to homemade soaps such as Orange peels and spent coffee ground. In this study were applied certain methodologies such as the preparation of samples and assessment of the Physicochemical Properties of the Soap, such as total fat matter, solubility, and foaming. The results show that soaps with OP and SCG did not differ statistically from the control samples when it came to TFM, as well as the highest foaming rate was recorded for the sample with the addition of 1% orange powder OP1%. Solubility was 100% for all samples, which indicates that the non-soluble waste of cooking oils that were fortified with SCG and OP was turned into a 100% water-soluble product.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXVI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí: Sborník příspěvků

  • ISBN

    978-80-7305-957-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    11-15

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    5. 6. 2024

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku