The effect of mastitis on the composition and levels of fatty acids in cow´s milk
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880818" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880818 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Vplyv mastitíd na zloženie a hladiny mastných kyselín v kravskom mlieku
Popis výsledku v původním jazyce
Cieľom tohto experimentu bolo porovnať jednotlivé parametre a hladiny mastných kyselín vo vzorkách kravského mlieka od zdravých a mastitídou postihnutých (subklinických, klinických) dojníc. Z celkového počtu 156 dojníc bolo 39 vzoriek mlieka (25 %) od dojníc s klinickou mastitídou, 33 vzoriek (21,2 %) bolo získaných od dojníc so subklinickou mastitídou a 84 vzoriek (53,8 %) pochádzalo od zdravých dojníc. Zo vzoriek boli izolované S. chromogenes 61,5 %, S. schleiferi 38,5 % od dojníc s klinickou mastitídou a Aerococcus viridans 90,9 % a S. schleiferi 9,1 % od dojníc so subklinickou mastitídou. Rozdiely boli zaznamenané v hodnotách alebo percentách laktózy, kde klinická mastitída spôsobila štatisticky významné zníženie (P < 0,05) hladiny laktózy v porovnaní so zdravým mliekom. Štatisticky významné rozdiely boli tiež v hodnotách SCC v mlieku zdravých dojníc a dojníc s klinickou mastitídou (P < 0,001), s priemernou SCC v mastitídnom mlieku až 23-krát vyššia ako u zdravého mlieka. Pri porovnaní jednotlivých mastných kyselín neboli zistené signifikantné rozdiely medzi vzorkami mlieka od zdravých dojníc oproti dojniciam postihnutým mastitídou.
Název v anglickém jazyce
The effect of mastitis on the composition and levels of fatty acids in cow´s milk
Popis výsledku anglicky
The aim of this experiment was to compare individual parameters and fatty acid levels in cow´s milk samples from healthy and mastitis (subclinical, clinical) affected dairy cows. Of the total 156 dairy cows, 39 milk samples (25 %) were from clinical mastitis, 33 samples (21.2 %) were isolated from subclinical mastitis, and 84 samples (53.8 %) came from healthy dairy cows. S. chromogenes 61.5 %, S. schleiferi 38.5 % from clinical mastitis, and Aerococcus viridans 90.9 % and S. schleiferi 9.1 % from subclinical mastitis were isolated from the samples. Differences were noted in the values or percentage of lactose where clinical mastitis caused a statistically significant reduction (P < 0.05) in lactose levels compared to healthy milk. There were also statistically significant differences in SCC values in milk of healthy dairy cows and dairy cows with clinical mastitis (P < 0.001), with average SCC in mastitis milk up to 23 times higher than in healthy milk. When comparing individual fatty acids, no significant differences were found between milk samples from healthy dairy cows compared to dairy cows affected by mastitis.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena alimentorum XLIII: Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít - aktuálne problémy a trendy
ISBN
978-80-8077-787-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
242-250
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
10. 5. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—