Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of mastitis on the composition and levels of fatty acids in cow´s milk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880818" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880818 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Vplyv mastitíd na zloženie a hladiny mastných kyselín v kravskom mlieku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cieľom tohto experimentu bolo porovnať jednotlivé parametre a hladiny mastných kyselín vo vzorkách kravského mlieka od zdravých a mastitídou postihnutých (subklinických, klinických) dojníc. Z celkového počtu 156 dojníc bolo 39 vzoriek mlieka (25 %) od dojníc s klinickou mastitídou, 33 vzoriek (21,2 %) bolo získaných od dojníc so subklinickou mastitídou a 84 vzoriek (53,8 %) pochádzalo od zdravých dojníc. Zo vzoriek boli izolované S. chromogenes 61,5 %, S. schleiferi 38,5 % od dojníc s klinickou mastitídou a Aerococcus viridans 90,9 % a S. schleiferi 9,1 % od dojníc so subklinickou mastitídou. Rozdiely boli zaznamenané v hodnotách alebo percentách laktózy, kde klinická mastitída spôsobila štatisticky významné zníženie (P &lt; 0,05) hladiny laktózy v porovnaní so zdravým mliekom. Štatisticky významné rozdiely boli tiež v hodnotách SCC v mlieku zdravých dojníc a dojníc s klinickou mastitídou (P &lt; 0,001), s priemernou SCC v mastitídnom mlieku až 23-krát vyššia ako u zdravého mlieka. Pri porovnaní jednotlivých mastných kyselín neboli zistené signifikantné rozdiely medzi vzorkami mlieka od zdravých dojníc oproti dojniciam postihnutým mastitídou.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of mastitis on the composition and levels of fatty acids in cow´s milk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this experiment was to compare individual parameters and fatty acid levels in cow´s milk samples from healthy and mastitis (subclinical, clinical) affected dairy cows. Of the total 156 dairy cows, 39 milk samples (25 %) were from clinical mastitis, 33 samples (21.2 %) were isolated from subclinical mastitis, and 84 samples (53.8 %) came from healthy dairy cows. S. chromogenes 61.5 %, S. schleiferi 38.5 % from clinical mastitis, and Aerococcus viridans 90.9 % and S. schleiferi 9.1 % from subclinical mastitis were isolated from the samples. Differences were noted in the values or percentage of lactose where clinical mastitis caused a statistically significant reduction (P &lt; 0.05) in lactose levels compared to healthy milk. There were also statistically significant differences in SCC values in milk of healthy dairy cows and dairy cows with clinical mastitis (P &lt; 0.001), with average SCC in mastitis milk up to 23 times higher than in healthy milk. When comparing individual fatty acids, no significant differences were found between milk samples from healthy dairy cows compared to dairy cows affected by mastitis.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena alimentorum XLIII: Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít - aktuálne problémy a trendy

  • ISBN

    978-80-8077-787-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    242-250

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    10. 5. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku