Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vývoj mikrobioty v mletém hovězím mase v závislosti na typu balení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880893" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880893 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2-casopisu-maso-rok-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vývoj mikrobioty v mletém hovězím mase v závislosti na typu balení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem předložené studie bylo posoudit růst vybraných bakterií (původců kažení masa) v mletém hovězím mase zabaleném vakuově nebo v ochranné atmosféře s vysokým podílem kyslíku (80 % O2) během chladírenského skladování (4 °C). Experiment se uskutečnil dvakrát (leden 2020; červen 2020). Počáteční kontaminace (psychrotrofní CPM) v experimentu 1 byla na úrovni 3 log KTJ/g, v experimentu 2 byla podstatně vyšší (5,53 log KTJ/g). V experimentu 1 se objevil statisticky významný rozdíl v počtech B. thermosphacta mezi VP a OA již v 7. dnu a přetrval až po 36. den. Mleté maso v OA mělo vyšší počty B. thermosphacta (P &lt;0,05). Podobnou dynamiku růstu měly v mletém mase bakterie rodu Pseudomonas. Populace BMK se zvýšila z 2,06 log KTJ v 0. den na 8 log KTJ/g v 36. den skladování (experiment 1), resp. z 4,67 log KTJ/g na 8 log KTJ/g 28. den (experiment 2). Mezi oběma použitými typy balení (OA vs. VP) nebyl zaznamenán v počtech BMK žádný rozdíl (P &gt; 0,05). V předložené studii byl prokázán nižší růst bakterií ve vakuově balených vzorcích.

  • Název v anglickém jazyce

    Microbiota in minced beef depending on the type of packaging

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present study was to evaluate the growth of selected meat spoilage bacteria in minced beef packaged under vacuum (VP) or in a modified atmosphere (OA) with a high oxygen content (80% O2) during storage at 4 °C. The experiment was carried out in duplicate (January 2020; June 2020). The initial contamination (psychrotrophic TVC) in experiment 1 was at the level of 3.0 log cfu/g, in experiment 2 it was significantly higher (5.53 log cfu/g). In experiment 1, a statistically significant difference in the numbers of Brochothrix thermosphacta between VP and OA appeared as early as day 7 and persisted until day 36. Ground meat in OA had higher numbers of B. thermosphacta (P &lt; 0.05). Bacteria of the genus Pseudomonas had similar growth dynamics in minced meat. The LAB population increased from 2.06 log cfu/g on day 0 to 8 log cfu/g on the 36th day of storage (experiment 1), resp. from 4.67 log cfu/g to 8 log cfu/g on day 28 (experiment 2). There was no difference (P &gt; 0.05) in the numbers of LAB between the two types of packaging used (OA vs. VP). In the presented study, lower bacterial growth was demonstrated in vacuum-packed samples.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    10-14

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus