Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Profil organických kyselin v jogurtech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880929" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880929 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Profil organických kyselin v jogurtech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Organické kyseliny mají v mléčných výrobcích, zejména v jogurtech, nezastupitelnou funkci při tvorbě specifického aroma, textury nebo chuti, ovlivňují trvanlivost výrobků, některé mají nutriční význam. Studie byla zaměřena na stanovení koncentrací vybraných organických kyselin (mléčné, octové, orotové, mravenčí, pyrohroznové, jantarové, šťavelové, močové a citronové) v bílých jogurtech (n=27). Analyzovány byly jogurty obsahující základní jogurtovou kulturu (n=15) a jogurty obsahující i další kultury, případně probiotické kmeny bakterií (n=12). Koncentrace organických kyselin byly stanoveny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s UV detekcí. Nejvíce zastoupenou organickou kyselinou v obou skupinách výrobků byla kyselina mléčná. Jedinou organickou kyselinou, u které byl potvrzen statisticky významný rozdíl (p&lt;0,05) v koncentracích mezi skupinami výrobků byla kyselina octová.

  • Název v anglickém jazyce

    Profile of organic acids in yoghurts

  • Popis výsledku anglicky

    Organic acids have an irreplaceable function in dairy products, especially yogurts, in the creation of a specific aroma, texture or taste, they affect the shelf life of the products, some have nutritional value. The study was focused on determining the concentrations of selected organic acids (lactic, acetic, orotic, formic, pyruvic, succinic, oxalic, uric and citric) in plain yogurts (n=27). Two groups of yogurts were analysed - yogurts containing a basic yogurt culture (n=15) and yogurts containing other cultures or probiotic strains of bacteria (n=12) were analyzed. Concentrations of organic acids were determined by high-performance liquid chromatography with UV detection. Lactic acid was the most abundant organic acid in both product groups. Acetic acid was the only organic acid for which a statistically significant difference (p&lt;0.05) in concentrations between product groups was confirmed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    1-5

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus