Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of Cephalosporin Antibiotics on the Activity of Yoghurt Cultures

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880422" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880422 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2304-8158/11/18/2751" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2304-8158/11/18/2751</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods11182751" target="_blank" >10.3390/foods11182751</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of Cephalosporin Antibiotics on the Activity of Yoghurt Cultures

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The presence of antibiotics in milk is a significant problem affecting technological safety of dairy products. The aim of the study was to determine the sensitivity of yoghurt cultures to residual levels of selected cephalosporin antibiotics (cephalexin, cefoperazone, cefquinome, cefazolin, ceftiofur). Five yoghurt cultures were selected containing strains of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus. Artificially fortified milk samples (whole pasteurised milk, 85 °C, 3-5 s) with cephalosporins at a concentration of maximum residue limit were used to evaluate the sensitivity of the yoghurt cultures by monitoring pH, titratable acidity and the concentration of selected organic acids (lactic, pyruvic, citric, acetic, orotic, oxalic, formic, uric and succinic acids) at the end of fermentation (43 °C, 4-5.5 h, pH &lt;= 4.6). Titratable acidity was determined by the Soxhlet-Henkel method and organic acid concentration was monitored by reversed-phase HPLC. Ceftiofur had the greatest effect on yoghurt culture activity, with a statistically highly significant effect (p &lt; 0.05) on pH, titratable acidity and the contents of lactic, pyruvic and acetic acids in all cultures. Other cephalosporins also showed an inhibitory effect on yoghurt metabolism as seen by the evaluation of lactic and pyruvic acid concentrations.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Cephalosporin Antibiotics on the Activity of Yoghurt Cultures

  • Popis výsledku anglicky

    The presence of antibiotics in milk is a significant problem affecting technological safety of dairy products. The aim of the study was to determine the sensitivity of yoghurt cultures to residual levels of selected cephalosporin antibiotics (cephalexin, cefoperazone, cefquinome, cefazolin, ceftiofur). Five yoghurt cultures were selected containing strains of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus. Artificially fortified milk samples (whole pasteurised milk, 85 °C, 3-5 s) with cephalosporins at a concentration of maximum residue limit were used to evaluate the sensitivity of the yoghurt cultures by monitoring pH, titratable acidity and the concentration of selected organic acids (lactic, pyruvic, citric, acetic, orotic, oxalic, formic, uric and succinic acids) at the end of fermentation (43 °C, 4-5.5 h, pH &lt;= 4.6). Titratable acidity was determined by the Soxhlet-Henkel method and organic acid concentration was monitored by reversed-phase HPLC. Ceftiofur had the greatest effect on yoghurt culture activity, with a statistically highly significant effect (p &lt; 0.05) on pH, titratable acidity and the contents of lactic, pyruvic and acetic acids in all cultures. Other cephalosporins also showed an inhibitory effect on yoghurt metabolism as seen by the evaluation of lactic and pyruvic acid concentrations.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foods

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

    2304-8158

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    18

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

    nestrankovano

  • Kód UT WoS článku

    000858324300001

  • EID výsledku v databázi Scopus