Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Citlivost jogurtových kultur k cefalosporinovým antibiotikům

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879691" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879691 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Citlivost jogurtových kultur k cefalosporinovým antibiotikům

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přítomnost reziduí antimikrobiálních látek v mléce je považována za velké technologické riziko pro zpracovatele mléka. Cílem studie bylo stanovit citlivost jogurtových kultur k reziduím vybraných cefalosporinových antibiotik (cefalexin, cefoperazon, cefchinom, cefazolin, ceftiofur). Bylo vybráno 5 termofilních jogurtových kultur obsahujících kmeny typické pro jogurtovou kulturu Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus thermophilus od 2 dodavatelů (Christian Hansen a DSM Food Specialties). Citlivost jogurtových kultur byla hodnocena u uměle obohacených vzorků mléka (plnotučné mléko pasterované, 85 °C, 3-5 s) cefalosporiny (c = 1 MRL), na základě měření hodnot aktivní kyselosti (pH - ČSN 57 05 30) během fermentačního procesu. Hodnota pH byla zaznamenána na začátku inkubace, dále v pravidelných hodinových intervalech a na konci inkubace (43 °C, 4-5,5 hod). Největší vliv na aktivitu všech kultur měl ceftiofur, u kterého byl potvrzen statisticky vysoce významný vliv (p &lt; 0,01) na hodnotu pH na konci fermentačního procesu.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensitivity of yoghurt cultures to cephalosporin antibiotics

  • Popis výsledku anglicky

    The presence of antimicrobial residues in milk is considered to be a major technological risk for milk processors. The aim of the study was to determine the sensitivity of yoghurt cultures to residues of selected cephalosporin antibiotics (cephalexine, cefoperazone, cefquinome, cephazoline, ceftiofur). Five thermophilic yoghurt cultures containing strains typical for the yoghurt culture of Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus from 2 suppliers (Christian Hansen and DSM Food Specialties) were tested. The sensitivity of yoghurt cultures was evaluated in artificially enriched milk samples (pasteurized whole milk, 85 °C, 3-5 s) of cephalosporins (c = 1 MRL) by measuring the values of active acidity during the fermentation process. Active acidity (pH) was recorded at the beginning of the incubation, then at regular hourly intervals and at the end of the incubation (43 °C, 4-5.5 hours). Ceftiofur had the greatest effect on the activity of all cultures, for which a statistically highly significant effect (p &lt; 0.01) on the pH value at the end of the fermentation process was confirmed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    432-442

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku