Vliv různých skladovacích podmínek na změnu koncentrace proteinu v moči
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43881015" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43881015 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cit.vfu.cz/welfare/Proceedings2023.pdf" target="_blank" >https://cit.vfu.cz/welfare/Proceedings2023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv různých skladovacích podmínek na změnu koncentrace proteinu v moči
Popis výsledku v původním jazyce
Vyšetření moči řadíme ve veterinární medicíně k rutinním postupům, které lze realizovat na každém veterinárním pracovišti. V rámci základního vyšetření moči se sledují vybrané fyzikální a chemické parametry a vyšetření močového sedimentu. Důležitým chemickým parametrem, který se pro diagnostické účely ve veterinární medicíně využívá, je koncentrace proteinu. Významným faktorem, který ovlivňuje výsledky laboratorního vyšetření, jsou podmínky skladování (např. teplota či doba skladování). Nevhodné podmínky skladování mohou vést k degradaci sledovaného analytu, čímž může dojít k nesprávné interpretaci výsledků. Cílem naší studie bylo zhodnocení vlivu různých skladovacích podmínek na změnu koncentrace proteinu v moči. Hodnoceny byly následující různé teploty – pokojová 22 ⁰C, chladničková 4 ⁰C, mrazicí box -20 ⁰C, hlubokomrazicí box -80 ⁰C, a to po různě dlouhou dobu v rozsahu 1 dnu až 6 měsíců. Zároveň byla provedena analýza i čerstvých vzorků. Statistické zpracování dat potvrdilo, že při skladování vzorků v mrazicím boxu při -20 ⁰C došlo po 3 i 6 měsících ke statisticky vysoce významnému (p<0,01) snížení sledovaného analytu v porovnání se vzorky, které byly analyzovány ihned. U ostatních skladovacích podmínek již nebyly zjištěny signifikantní rozdíly v porovnání se vzorky, které byly analyzovány ihned.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of different storage conditions on changes in urinary protein concentration
Popis výsledku anglicky
Urinalysis is a routine procedure in veterinary medicine, which can be performed at any veterinary clinic. The basic urinalysis includes selected physical and chemical parameters and urinary sediment examination. An important chemical parameter used for diagnostic purposes in veterinary medicine is the protein concentration. Storage conditions (e.g. temperature or storage time) are an important factor influencing the results of laboratory testing. Inappropriate storage conditions may caused degradation of the analyte, which may lead to incorrect interpretation of the results. The aim of our study was to evaluate the effect of different storage conditions on the change in urinary protein concentration. The following different temperature conditions were evaluated – room temperature 22 ⁰C, fridge temperature 4 ⁰C, freezer temperature -20 ⁰C, deep freezer temperature -80 ⁰C, for different periods ranging from 1 day to 6 months. At the same time, fresh samples were also analyzed. Statistical analysis of our results confirmed, that when the samples were stored in the freezer box at -20 ⁰C, after both 3 and 6 months there was a statistically highly significant (p<0.01) reduction of the analyte compared to the samples that were analyzed immediately. For the other storage conditions, no significant differences were found compared to samples analysed immediately.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Ochrana zvířat a welfare 2023
ISBN
978-80-7305-929-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
419-425
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—