Zhodnocení stability kreatininu v moči psů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43881016" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43881016 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cit.vfu.cz/welfare/Proceedings2023.pdf" target="_blank" >https://cit.vfu.cz/welfare/Proceedings2023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení stability kreatininu v moči psů
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaná studie je zaměřena na hodnocení vlivu různých podmínek skladování na obsah kreatininu v moči. Pro experiment byla použita moč od 17 klinicky zdravých psů různých plemen a pohlaví, získaná pomocí spontánní mikce. Cílem práce bylo zjistit, zda je kreatinin stabilním parametrem, a při jaké teplotě a délce skladování je možné ho měřit bez signifikantních změn v porovnání s analýzou čerstvých vzorků. Pro zhodnocení stability kreatininu v moči byly využity čtyři teploty skladování – laboratorní teplota (22 °C), lednice (4 °C), mrazicí box (-20 °C) a hlubokomrazicí box (-80 °C). Při uvedených teplotách byly vzorky skladovány v rozmezí 1 dne až 6 měsíců v závislosti na zvolené teplotě skladování. Zároveň byla provedena analýza čerstvých vzorků. Kreatinin byl analyzován fotometricky. Pro zpracování statistických výsledků byla použita Friedmanova dvoufaktorová analýza rozptylu. Bylo zjištěno, že po týdnu skladování v lednici dochází ke statisticky významnému snížení obsahu kreatininu (p < 0,05) v porovnání s čerstvými vzorky. Z výsledků je také zřejmé, že pro dlouhodobé skladování je vhodné využít mrazicí (-20 °C), případně hlubokomrazicí box (-80 °C), ve kterých ani po 6 měsících nedošlo ke statisticky významnému poklesu kreatininu (p > 0,05).
Název v anglickém jazyce
Evaluation of creatinine stability in canine urine
Popis výsledku anglicky
The present study is aimed at evaluating the effect of different storage conditions on urinary creatinine content. Urine from 17 clinically healthy dogs of different breeds and sexes, obtained by spontaneous micturition, was used for the experiment. The aim of the study was to determine whether creatinine is a stable parameter and at what temperature and storage duration it can be measured without significant changes compared to the analysis of fresh samples. Four storage temperatures were used to assess the stability of creatinine in urine: laboratory temperature (22 °C), refrigerator (4 °C), freezer (-20 °C) and deep freezer (-80 °C). At these temperatures, samples were stored between 1 day and 6 months depending on the storage temperature chosen. At the same time, fresh samples were analysed. Creatinine was analysed photometrically. Friedman's two-factor analysis of variance was used to process the statistical results. It was found that after one week of storage in the refrigerator, there was a statistically significant decrease in creatinine content (p < 0.05) compared to fresh samples. The results also show that for long-term storage, it is advisable to use a freezer (-20 °C) or deep freezer (-80 °C), in which there was no statistically significant decrease in creatinine (p > 0.05) even after 6 months.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Ochrana zvířat a welfare 2023
ISBN
978-80-7305-929-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
426-431
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 10. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—