Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of dehulled lupin seeds in feed mixture on muscle protein quality of broiler chickens

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881266" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881266 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/24:43926338

  • Výsledek na webu

    <a href="https://cjas.agriculturejournals.cz/artkey/cjs-202412-0002_effect-of-dehulled-lupin-seeds-in-feed-mixture-on-muscle-protein-quality-of-broiler-chickens.php" target="_blank" >https://cjas.agriculturejournals.cz/artkey/cjs-202412-0002_effect-of-dehulled-lupin-seeds-in-feed-mixture-on-muscle-protein-quality-of-broiler-chickens.php</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/156/2024-CJAS" target="_blank" >10.17221/156/2024-CJAS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of dehulled lupin seeds in feed mixture on muscle protein quality of broiler chickens

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to prepare and test the effect of diets with 50 % and 100 % replacement of soybean meal with dehulled seeds of white lupin (Lupinus albus) variety Zulika Two hundred and forty ROSS 308 broiler chickens were divided to control group (C) and two experimental groups E50 (50% replacement of soybean meal with dehulled white lupin meal) and E100 (100 % replacement of soybean meal with dehulled white lupin meal). There were evaluated the production parameters and the amino acid spectrum of breast and thigh muscles up to 34 days of age. Final live weight of broiler chickens was not significantly affected by the substitution of soybean meal in starter, grower and finisher diets (C 2.3 ± 0.3 kg, E50 2.4 ± 0.3 kg, E100 2.4 ± 0.3 kg). Lupine meal-based diets positively influenced chicken health, which was reflected by lower mortality rate in the experimental groups (E50 5.0 %, E100 2.5 %) compared to the control group (C 7.5 %). Differences in feed conversion were minimal (C 1.47 kg/kg, E50 1.48 kg/kg, E100 1.45 kg/kg). When evaluating the total amino acid content of the breast and thigh muscle of broiler chickens of the experimental groups (E50, E100), it can be noted that compared to the C group, the total contents of both essential and non-essential amino acids were significantly (P ≤ 0.05) lower in the dry matter of thigh muscle.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of dehulled lupin seeds in feed mixture on muscle protein quality of broiler chickens

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to prepare and test the effect of diets with 50 % and 100 % replacement of soybean meal with dehulled seeds of white lupin (Lupinus albus) variety Zulika Two hundred and forty ROSS 308 broiler chickens were divided to control group (C) and two experimental groups E50 (50% replacement of soybean meal with dehulled white lupin meal) and E100 (100 % replacement of soybean meal with dehulled white lupin meal). There were evaluated the production parameters and the amino acid spectrum of breast and thigh muscles up to 34 days of age. Final live weight of broiler chickens was not significantly affected by the substitution of soybean meal in starter, grower and finisher diets (C 2.3 ± 0.3 kg, E50 2.4 ± 0.3 kg, E100 2.4 ± 0.3 kg). Lupine meal-based diets positively influenced chicken health, which was reflected by lower mortality rate in the experimental groups (E50 5.0 %, E100 2.5 %) compared to the control group (C 7.5 %). Differences in feed conversion were minimal (C 1.47 kg/kg, E50 1.48 kg/kg, E100 1.45 kg/kg). When evaluating the total amino acid content of the breast and thigh muscle of broiler chickens of the experimental groups (E50, E100), it can be noted that compared to the C group, the total contents of both essential and non-essential amino acids were significantly (P ≤ 0.05) lower in the dry matter of thigh muscle.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510136" target="_blank" >QJ1510136: Optimalizace proteinové výživy monogastrických zvířat na bázi odrůd semen lupiny bílé (Lupinus albus)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

    1805-9309

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    484-492

  • Kód UT WoS článku

    001382163500002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85213434441