Lupine seeds in diets for broiler chickens for fattening
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874552" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874552 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Lupine seeds in diets for broiler chickens for fattening
Popis výsledku v původním jazyce
The objective of this study was to determine how diets containing lupin meal affect the chemical composition of breast and thigh muscles in broiler chickens. Unlike the control group the experimental feeding mixtures contained lupin meal that replaced one third or two thirds of nitrogen-containing substances (NSs) of extracted soybean meal (P1 and P2). As far as chemical composition is concerned, chickens receiving the lupin-containing feed showed a significant (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0.01) increase in the ash content in breast muscles. On the contrary, in thigh muscles in group P2, the ash content decreased significantly (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0.01). The content of calcium showed an increasing trend in both breast and thigh muscles in both experimental groups. The replacement of soybean meal with lupin meal is reflected in the amino acid composition of muscle in experimental groups of broiler chickens. Our results show that lupin seed is a suitable substitute for NSs contained in soybean extracted meal.
Název v anglickém jazyce
Lupine seeds in diets for broiler chickens for fattening
Popis výsledku anglicky
The objective of this study was to determine how diets containing lupin meal affect the chemical composition of breast and thigh muscles in broiler chickens. Unlike the control group the experimental feeding mixtures contained lupin meal that replaced one third or two thirds of nitrogen-containing substances (NSs) of extracted soybean meal (P1 and P2). As far as chemical composition is concerned, chickens receiving the lupin-containing feed showed a significant (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0.01) increase in the ash content in breast muscles. On the contrary, in thigh muscles in group P2, the ash content decreased significantly (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0.01). The content of calcium showed an increasing trend in both breast and thigh muscles in both experimental groups. The replacement of soybean meal with lupin meal is reflected in the amino acid composition of muscle in experimental groups of broiler chickens. Our results show that lupin seed is a suitable substitute for NSs contained in soybean extracted meal.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
NutriNET 2016 - Proceedings of reviewed scientific papers
ISBN
978-80-213-2638-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
84-91
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
11. 2. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—