Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Lupine seeds in diets for broiler chickens for fattening

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F16%3A43874552" target="_blank" >RIV/62157124:16270/16:43874552 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Lupine seeds in diets for broiler chickens for fattening

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The objective of this study was to determine how diets containing lupin meal affect the chemical composition of breast and thigh muscles in broiler chickens. Unlike the control group the experimental feeding mixtures contained lupin meal that replaced one third or two thirds of nitrogen-containing substances (NSs) of extracted soybean meal (P1 and P2). As far as chemical composition is concerned, chickens receiving the lupin-containing feed showed a significant (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0.01) increase in the ash content in breast muscles. On the contrary, in thigh muscles in group P2, the ash content decreased significantly (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0.01). The content of calcium showed an increasing trend in both breast and thigh muscles in both experimental groups. The replacement of soybean meal with lupin meal is reflected in the amino acid composition of muscle in experimental groups of broiler chickens. Our results show that lupin seed is a suitable substitute for NSs contained in soybean extracted meal.

  • Název v anglickém jazyce

    Lupine seeds in diets for broiler chickens for fattening

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of this study was to determine how diets containing lupin meal affect the chemical composition of breast and thigh muscles in broiler chickens. Unlike the control group the experimental feeding mixtures contained lupin meal that replaced one third or two thirds of nitrogen-containing substances (NSs) of extracted soybean meal (P1 and P2). As far as chemical composition is concerned, chickens receiving the lupin-containing feed showed a significant (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0.01) increase in the ash content in breast muscles. On the contrary, in thigh muscles in group P2, the ash content decreased significantly (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0.01). The content of calcium showed an increasing trend in both breast and thigh muscles in both experimental groups. The replacement of soybean meal with lupin meal is reflected in the amino acid composition of muscle in experimental groups of broiler chickens. Our results show that lupin seed is a suitable substitute for NSs contained in soybean extracted meal.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    NutriNET 2016 - Proceedings of reviewed scientific papers

  • ISBN

    978-80-213-2638-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    84-91

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    11. 2. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku