Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití lupinových semen v dietách určených pro výkrm brojlerových kuřat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873930" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873930 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití lupinových semen v dietách určených pro výkrm brojlerových kuřat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem experimentální práce bylo zjistit, jak diety s obsahem lupinového šrotu ovlivníchemické složení prsní a stehenní svaloviny brojlerových kuřat. Diety se lišily tím, že u experimentální skupiny P1 byla 1/3 dusíkatých látek (NL) sójového extrahovanéhošrotu nahrazena NL z lupinového šrotu a u skupiny P2 byla provedena náhrada 2/3 NL oproti kontrole. V chemickém složení svaloviny u pokusných kuřat, kterým byly podávány diety s obsahem lupiny, bylo prokázáno vysoce významné (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0,01) zvýšení obsahu popelovin v prsní svalovině slepiček. U popelovin stehenní svaloviny kohoutků, u skupiny P2, bylo naopak prokázáno jejich vysoce signifikantní (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0,01) snížení. U obsahu vápníku byla pozorována tendence jeho zvyšování v prsní i stehenní svalovině u kuřat pokusných skupin.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of lupin seeds in diets for broiler chickens for fattening

  • Popis výsledku anglicky

    The main objective of this experimental study was to determine how diets containing lupin meal affect the chemical composition of breast and thigh muscles in broiler chickens. The diets tested in experimental groups P1 and P2 differed as follows: in group P1, one third of nitrogen-containing substances (NSs) from extracted soybean meal was replaced with NSs from lupin meal; in group P2, two thirds were replaced compared to the control group. As far as chemical composition is concerned, chickens receiving the lupin-containing feed showed a significant (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0.01) increase in the ash content in breast muscles. On the contrary, in thigh muscles in group P2, the ash content decreased significantly (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0.01). The content of calcium showed an increasing trend in both breast and thigh muscles in both experimental groups.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník fakultní studentské vědecké konference IGA VFU Brno 2015

  • ISBN

    978-80-7305-766-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    76-79

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    10. 12. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku