Využití lupinových semen v dietách určených pro výkrm brojlerových kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873930" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873930 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití lupinových semen v dietách určených pro výkrm brojlerových kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem experimentální práce bylo zjistit, jak diety s obsahem lupinového šrotu ovlivníchemické složení prsní a stehenní svaloviny brojlerových kuřat. Diety se lišily tím, že u experimentální skupiny P1 byla 1/3 dusíkatých látek (NL) sójového extrahovanéhošrotu nahrazena NL z lupinového šrotu a u skupiny P2 byla provedena náhrada 2/3 NL oproti kontrole. V chemickém složení svaloviny u pokusných kuřat, kterým byly podávány diety s obsahem lupiny, bylo prokázáno vysoce významné (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0,01) zvýšení obsahu popelovin v prsní svalovině slepiček. U popelovin stehenní svaloviny kohoutků, u skupiny P2, bylo naopak prokázáno jejich vysoce signifikantní (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0,01) snížení. U obsahu vápníku byla pozorována tendence jeho zvyšování v prsní i stehenní svalovině u kuřat pokusných skupin.
Název v anglickém jazyce
Use of lupin seeds in diets for broiler chickens for fattening
Popis výsledku anglicky
The main objective of this experimental study was to determine how diets containing lupin meal affect the chemical composition of breast and thigh muscles in broiler chickens. The diets tested in experimental groups P1 and P2 differed as follows: in group P1, one third of nitrogen-containing substances (NSs) from extracted soybean meal was replaced with NSs from lupin meal; in group P2, two thirds were replaced compared to the control group. As far as chemical composition is concerned, chickens receiving the lupin-containing feed showed a significant (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0.01) increase in the ash content in breast muscles. On the contrary, in thigh muscles in group P2, the ash content decreased significantly (P LESS-THAN OR EQUAL TO 0.01). The content of calcium showed an increasing trend in both breast and thigh muscles in both experimental groups.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník fakultní studentské vědecké konference IGA VFU Brno 2015
ISBN
978-80-7305-766-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
76-79
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
10. 12. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—