Možnosti využití krmných komponent k ovlivnění barvy vaječného žloutku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881268" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881268 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://naschov.cz/vyuziti-krmnych-komponent-k-ovlivneni-barvy-vajecneho-zloutku/" target="_blank" >https://naschov.cz/vyuziti-krmnych-komponent-k-ovlivneni-barvy-vajecneho-zloutku/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti využití krmných komponent k ovlivnění barvy vaječného žloutku
Popis výsledku v původním jazyce
Nedílnou součástí krmných směsí a krmných dávek jsou tzv. doplňkové látky (krmná aditiva), kde hospodaření s doplňkovými látkami upravuje zákon č. 91/1996 Sb., o krmivech ve znění pozdějších předpisů. Doplňkovými látkami dle výše uvedeného zákona rozumíme látky, mikroorganismy nebo přípravky, jiné než krmné suroviny, které se záměrně přidávají do krmiva nebo napájecí vody, aby splnily cíle, kterými jsou příznivý vliv na vlastnosti krmiva; na vlastnosti živočišných produktů; na důsledky živočišné výroby pro životní prostředí; na zbarvení okrasných ryb a ptáků; na živočišnou produkci, užitkovost nebo na dobré životní podmínky zvířat působením na mikrobiotu gastrointestinálního traktu nebo trávení krmiva; musí uspokojovat potřeby zvířat týkající se výživy; mít kokcidiostatický nebo histomonostatický účinek.
Název v anglickém jazyce
Potential use of feed components to influence egg yolk colour
Popis výsledku anglicky
An essential component of feed mixtures and rations are the so-called feed additives. The regulation of these additives is governed by Act No. 91/1996 Coll., on feed, as amended. According to this Act, additives are defined as substances, micro-organisms, or preparations that are not feed materials but are intentionally added to feed or drinking water for animals to achieve specific beneficial effects. These effects include improving the properties of the feed, enhancing the characteristics of animal products, reducing the environmental impact of livestock production, altering the coloration of ornamental fish and birds, and boosting animal production, performance, or welfare by influencing the gastrointestinal microbiota or feed digestion. Additionally, these additives must meet the nutritional needs of the animals and may have coccidiostatic or histomonostatic properties.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
13-16
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—