Nutriční aditiva ve výživě drůbeže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878674" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878674 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2020&vydani=6" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3708&rok=2020&vydani=6</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční aditiva ve výživě drůbeže
Popis výsledku v původním jazyce
Doplňkové látky v krmivu jsou navrženy tak, aby doplňovaly nedostatky živin, zlepšovaly chuť krmiva a jeho hygienickou kvalitu, zvyšovaly používání krmiva a stabilizovaly gastrointestinální mikroflóru. Krmné přísady se rovněž používají k získání produktů živočišného původu, které se budou vyznačovat lepší chutí a vyšším obsahem biologicky aktivních sloučenin, jako jsou mikroživiny nebo polynenasycené mastné kyseliny. Krmná aditiva představují pouze nepatrný podíl všech krmných směsí, obvykle se přidávají v množství menším než 0,05 %. Mezi nutriční aditiva používaná ve výživě drůbeže patří proteinové, vitamínové a minerální doplňky. Tato aditiva se nyní stala nenahraditelnými součástmi praktické diety drůbeže, jsou potřebná k udržení zdravotního stavu, produkční i reprodukční schopnosti, kvality živočišných produktů i účinnosti směsí a jejich efektivity v intenzivních produkčních systémech. Každé z těchto nutričních aditiv má své specifické přínosy a při jejich deficitu i případném nadbytečném zastoupení v krmné směsi bývá narušeno mnoho metabolických procesů.
Název v anglickém jazyce
Nutritional additives in poultry nutrition
Popis výsledku anglicky
Feed additives are designed to supplement nutrient deficiencies, improve feed taste and hygiene, increase use of feed and stabilize the gastrointestinal microflora. Feed additives are also used to obtain products of animal origin which will have a better taste and a higher content of biologically active compounds, such as micronutrients or polyunsaturated fatty acids. Feed additives represent only a small proportion of feed ration, usually added in amounts of less than 0.05%. Nutritional additives used in poultry nutrition include aminoacids, vitamins and mineral supplements. These additives have now become an irreplaceable part of the poultry diet, they are needed to maintain health, production and reproductive properties, the quality of animal products and the effectiveness of mixtures and their effectiveness in intensive production systems. Each of these nutritional additives has its specific benefits, and in the event of their deficiency and possible excessive representation in the feed mixture, many metabolic processes are disrupted.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
28-32
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—