Stručný příspěvek k aktuální produkci masa (svět, EU, ČR)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881338" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881338 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2-casopisu-maso-rok-2024/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2-casopisu-maso-rok-2024/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stručný příspěvek k aktuální produkci masa (svět, EU, ČR)
Popis výsledku v původním jazyce
Globální produkce masa se podle odhadů FAO dostala na 365 mil. t. Nejvíce produkovaným druhem masa je od r. 2015 drůbeží maso, následuje maso vepřové a třetí příčka patří hovězímu masu. V EU je nejvíce produkovaným druhem vepřové maso s objemem přes 22 mil. t (r. 2022). V posledních dvou letech ale produkce vepřového v EU klesá ročním tempem 5-7 %. Produkce hovězího masa v EU stagnuje na úrovni okolo 6,6 mil. t. Produkce drůbežího masa se v EU pohybuje okolo 13 mil. t ročně, vloni se pravděpodobně (přesná čísla ještě nejsou k dispozici) zvýšila meziročně o 1,5-2,0 %. ČR je dlouhodobě nesoběstačná v produkci masa. Na celkové domácí spotřebě vepřového masa 455 tis. t se domácí produkce podílela 205,5 tis. t. Hovězího masa bylo vloni spotřebováno v ČR 99,2 tis. t, z toho činila domácí produkce 72,4 tis. t. soběstačná nebyla ČR ani v drůbežím mase. Domácí produkce dosáhla 172,4 tis. t, ale domácí spotřeba byla 270 tis. t.
Název v anglickém jazyce
Briefly about current meat production (world, EU, Czech Republic)
Popis výsledku anglicky
Global meat production (poultry, pork, beef, sheep) currently reaches 360-370 million tons per year (in carcass weight equivalent). The year-on-year increase is up to 2%, with poultry (or chicken) meat showing the greatest dynamism, which in the middle of the last decade exceeded pork production in terms of volume. The largest increase in meat production is taking place in Asia, followed by South America. Europe is stagnating in meat production, EU member states have shown a decline in pork and beef production in recent years. Spain, Germany, France and Poland are among the largest meat producers in the EU. In the Czech Republic, pork production has decreased significantly since 2000, and beef production has also decreased. If we compare the domestic production of pork, poultry or beef, not even one species is sufficient for the total domestic consumption. The largest share (55%) of domestic consumption in 2023 was covered by the import of pork.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
4-6
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—