Lepek - Nebezpečí v potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881371" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881371 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIV_RZPaPP.pdf" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIV_RZPaPP.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lepek - Nebezpečí v potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
Potravinovou alergií trpí až 2,4 % spotřebitelů. Negativní účinky konzumace alergenu se mohou lišit pro jednotlivé alergeny a spotřebitele. Z důvodu ochrany jejich zdraví je nezbytné provádět neustále kontrolu jejich přítomnosti v potravinách, zejména pokud nejsou ve složení daného produktu uvedeny. V letech 2020 až 2024 bylo v dle systému RASFF zachyceno 231 potravin, kde byl alergen chybně deklarován nebo nebyl uveden ve složení vůbec. Z celkového počtu se 19,05 % hlášení týkalo lepku. Z těchto hlášení byla Česká republika uvedena pouze ve dvou případech jako země původu.
Název v anglickém jazyce
Gluten - Hazards in Foods
Popis výsledku anglicky
Food allergies affect up to 2.4% of consumers. The negative effects of allergen consumption may vary for individual allergens and consumers. For the protection of their health, it is necessary to carry out continuous monitoring of their presence in food in particular, if they are not indicated in the composition of the product. Between 2020 and 2024, according to the RASFF system, 231 foodstuffs were intercepted where the allergen was incorrectly declared or was not listed in the composition at all. Of the total, 19.05% of reports were related to gluten. Of these reports, the Czech Republic was listed as the country of origin only in two cases.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena Alimentorum XLIV.: Mäso a mäsové výrobky
ISBN
978-80-8077-822-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
346-350
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
15. 5. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—