Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Lepek - Nebezpečí v potravinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881371" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881371 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIV_RZPaPP.pdf" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIV_RZPaPP.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Lepek - Nebezpečí v potravinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Potravinovou alergií trpí až 2,4 % spotřebitelů. Negativní účinky konzumace alergenu se mohou lišit pro jednotlivé alergeny a spotřebitele. Z důvodu ochrany jejich zdraví je nezbytné provádět neustále kontrolu jejich přítomnosti v potravinách, zejména pokud nejsou ve složení daného produktu uvedeny. V letech 2020 až 2024 bylo v dle systému RASFF zachyceno 231 potravin, kde byl alergen chybně deklarován nebo nebyl uveden ve složení vůbec. Z celkového počtu se 19,05 % hlášení týkalo lepku. Z těchto hlášení byla Česká republika uvedena pouze ve dvou případech jako země původu.

  • Název v anglickém jazyce

    Gluten - Hazards in Foods

  • Popis výsledku anglicky

    Food allergies affect up to 2.4% of consumers. The negative effects of allergen consumption may vary for individual allergens and consumers. For the protection of their health, it is necessary to carry out continuous monitoring of their presence in food in particular, if they are not indicated in the composition of the product. Between 2020 and 2024, according to the RASFF system, 231 foodstuffs were intercepted where the allergen was incorrectly declared or was not listed in the composition at all. Of the total, 19.05% of reports were related to gluten. Of these reports, the Czech Republic was listed as the country of origin only in two cases.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena Alimentorum XLIV.: Mäso a mäsové výrobky

  • ISBN

    978-80-8077-822-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    346-350

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    15. 5. 2024

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku