Nedostatky při označování alergenů na balených potravinách, a ve stravovacích službách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878507" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878507 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=243807" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=243807</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nedostatky při označování alergenů na balených potravinách, a ve stravovacích službách
Popis výsledku v původním jazyce
Tento příspěvek se zaměřuje na hodnocení nedostatků týkající se označování látek vyvolávající nesnášenlivost nebo alergie (alergeny) při uváděné potravin na trh a při poskytování stravovacích služeb., kdy je uvádění údajů o obsahu alergenu povinné dle nařízení EP a R 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům a dle zákona č. 110/1997 o potravinách a tabákových výrobcích. Data byla vyhledána na portálu RASFF a www.potravinynapranyri.cz, kde státní dozorové orgány uveřejňují data o zjištěných nedostatcích při státních kontrolách. Byl zjištěn vysoce významný vyšší počet hlášení v období 2015-2019 oproti letů, 2010-2014 a klesající trend od roku 2017.
Název v anglickém jazyce
Weaknesses in the labelling of allergens on packaged food and food services
Popis výsledku anglicky
This paper is focuses on the evaluation of weknesses in the labelling of substances causing intolerance or allergy (allergens) in the marketing of foodstuffs and in the provision of food services, where the labelling of allergen content is mandatory under EP Regulations and R 1169/2011 on the provision of food information to consumers and under Law No 110/1997 on food and tobacco products. The data were searched on RASFF portal and www.potravinynapranyri.cz, where state supervisory authorities publish data on detected deficiencies during state inspections. A highly significant higher number of reports was found in 2015-2019 compared to flights, 2010-2014 and a downward trend from 2017.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVI. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
333-342
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—