Mellisopalinologická analýza maďarských jednodruhových medů z Amorpha fruticosa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881415" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881415 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mellisopalinologická analýza maďarských jednodruhových medů z Amorpha fruticosa
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie byla pylová analýza jednodruhových medů z Amorpha fruticosa pocházejících z různých oblastí Maďarska. Analyzované vzorky medu byly získané od místních včelařů. Výsledky analýzy odhalily výrazné regionální rozdíly v zastoupení pylových zrn, zejména pylu Amorpha fruticosa, který se v jednotlivých lokalitách pohyboval od zanedbatelného podílu v medu z oblasti Mandoku (0,3 %) až po vysoké koncentrace v medu ze Simonfy (34,6 %), Velemu (33,6 %) a Kardosfy (25,3 %). Dále byly zjištěny rozdíly v zastoupení pylu dalších rostlinných druhů, jako jsou zástupci čeledí Asteraceae (7,3 %) a Brassicaceae (19,4 %), což odráží místní biodiverzitu a dostupnost rostlinných zdrojů pro včely. Tato studie přináší nové poznatky o vlivu geografických podmínek na pylové složení a charakteristiky monoflorálních medů.
Název v anglickém jazyce
Mellisopalynological analysis of hungarian monofloral honeys from Amorpha fruticosa
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was pollen analysis of Amorpha fruticosa monofloral honeys from different regions of Hungary. The analyzed honey samples were obtained from local beekeepers. The results revealed significant regional differences in pollen representation, especially Amorpha fruticosa pollen, which ranged from negligible proportions in honey from Mandok (0,3 %) to high concentrations in honey from Simonfa (34,6 %), Velem (33,6 %) and Kardosfa (25,3 %). Additionally, variations in pollen representation of other plant species, such as representatives of the Asteraceae (7,3 %) and Brassicaceae(19,4 %) families, were found, reflecting local biodiversity and the availability of plant resources for bees. This study provides new insights into the influence of geographical conditions on pollen composition and properties of monofloral honeys.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LIII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-970-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
224-228
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
16. 10. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—