Use of the fluorescent probe 2',7'-dichlorofluorescin diacetate (DCFH-DA) for the detection of oxidative stress in dried plant matrices
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881464" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881464 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/733/KMVP%202024_Sbornik.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/733/KMVP%202024_Sbornik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Use of the fluorescent probe 2',7'-dichlorofluorescin diacetate (DCFH-DA) for the detection of oxidative stress in dried plant matrices
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this work was to detect the level of total oxidative stress in dried plant matrices. Dried leaves of green barley and matcha green tea in powder form were selected for analysis. The samples, fixed on a slide using glycerol gelatin, were incubated with 2',7'-dichlorofluorescin diacetate (DCFH-DA) fluorescent probe for 30 min without light access and then analyzed using Leica DM5500 microscope with Leica K5 fluorescence camera and λex 504 nm; λem 524 nm fluorescence cube. The analysis showed significant differences (p<0.05) between the control group of dried green barley sample and the group of samples treated with the fluorescent probe, a significant difference (p<0.05) was also observed in the case of barley and matcha tea samples with probe application. However, in the case of matcha green tea, no significant differences were observed between the samples. The 2',7'-dichlorofluorescin diacetate (DCFH-DA) fluorescent probe appears to be a sensitive method for the determination of total ROS levels in plant samples, also suitable for dried green barley matrix.
Název v anglickém jazyce
Use of the fluorescent probe 2',7'-dichlorofluorescin diacetate (DCFH-DA) for the detection of oxidative stress in dried plant matrices
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to detect the level of total oxidative stress in dried plant matrices. Dried leaves of green barley and matcha green tea in powder form were selected for analysis. The samples, fixed on a slide using glycerol gelatin, were incubated with 2',7'-dichlorofluorescin diacetate (DCFH-DA) fluorescent probe for 30 min without light access and then analyzed using Leica DM5500 microscope with Leica K5 fluorescence camera and λex 504 nm; λem 524 nm fluorescence cube. The analysis showed significant differences (p<0.05) between the control group of dried green barley sample and the group of samples treated with the fluorescent probe, a significant difference (p<0.05) was also observed in the case of barley and matcha tea samples with probe application. However, in the case of matcha green tea, no significant differences were observed between the samples. The 2',7'-dichlorofluorescin diacetate (DCFH-DA) fluorescent probe appears to be a sensitive method for the determination of total ROS levels in plant samples, also suitable for dried green barley matrix.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXVI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí: Sborník příspěvků
ISBN
978-80-7305-957-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
5-7
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
5. 6. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—