Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mineral and trace element composition after digestion and leaching into matcha ice tea infusions (Camellia sinensis L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F21%3A63527878" target="_blank" >RIV/70883521:28110/21:63527878 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28150/21:63527878

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157520314976" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157520314976</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2020.103792" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2020.103792</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Mineral and trace element composition after digestion and leaching into matcha ice tea infusions (Camellia sinensis L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Since matcha includes all leaf parts seems desirable to measure contents of elements before and after digestibility. This paper examines in vitro digestibility, mineral and trace element contents after digestion and their leaching ability during matcha ice tea processing. Digestibility values of matcha measured enzymatically reached 71.3 %. High contents of K, Mg, Mn, Ca, Fe and Zn were recorded by FAAS/ETAAS. Interestingly, element concentrations in non-digestible parts of matcha decreased in the following order: K &gt; Mg &gt; Mn &gt; Fe ≥ Ca &gt; Zn &gt; Na &gt; Se &gt; Hg. Matcha ice teas were prepared using three different methods. Significant differences were found not only between the ice tea preparation methods, but also between the tea samples. Low values of leaching factors for Na, Fe and Se were identified (18, 21 and 37 %, respectively).

  • Název v anglickém jazyce

    Mineral and trace element composition after digestion and leaching into matcha ice tea infusions (Camellia sinensis L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Since matcha includes all leaf parts seems desirable to measure contents of elements before and after digestibility. This paper examines in vitro digestibility, mineral and trace element contents after digestion and their leaching ability during matcha ice tea processing. Digestibility values of matcha measured enzymatically reached 71.3 %. High contents of K, Mg, Mn, Ca, Fe and Zn were recorded by FAAS/ETAAS. Interestingly, element concentrations in non-digestible parts of matcha decreased in the following order: K &gt; Mg &gt; Mn &gt; Fe ≥ Ca &gt; Zn &gt; Na &gt; Se &gt; Hg. Matcha ice teas were prepared using three different methods. Significant differences were found not only between the ice tea preparation methods, but also between the tea samples. Low values of leaching factors for Na, Fe and Se were identified (18, 21 and 37 %, respectively).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    97

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000618303200007

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85099194596