Lippia dulcis Trevir. (Verbenaceae) - léčivá rostlina a sladidlo Aztéků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16370%2F19%3A43877660" target="_blank" >RIV/62157124:16370/19:43877660 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lippia dulcis Trevir. (Verbenaceae) - léčivá rostlina a sladidlo Aztéků
Popis výsledku v původním jazyce
Lippia dulcis Trevir. (Verbenaceae) patří mezi méně prozkoumané druhy rodu Lippia L.. Je to rostlina Střední Ameriky, převážně Mexika, která se vyznačuje výrazně sladkou chutí. Roste ve vlhkých houštinách a na zalesněných březích řek a rybníků, ve výškách do 1800 m n. m. Rostlinu znali již Aztékové, a proto se jí tradičně říká ?aztécký cukr?. Využívali ji nejen jako sladidlo, ale odvar z listů našel svoje uplatnění také v tradiční medicíně pro svůj účinek při astmatu, kašli a bronchitidě. V dřívějších studiích obsahových látek byly prokázány terpenoidy (mono a seskviterpeny), flavonoidy a fenylethanoidní glykosidy. Nadzemní část byla extrahována methanolem a po zahuštění separací extraktu mezi nemísitelná rozpouštědla byl získán chloroformový a ethylacetátový podíl. Při jejich zpracování byla využita sloupcová chromatografie a semipreparativní HPLC. Identifikace obsahových látek byla založena na HPLC s UV detekcí a zejména na hmotnostní spektrometrie a nukleární magnetické rezonance. Velmi perspektivní se jevil chloroformový podíl, který obsahoval několik sloučenin pravděpodobně terpenoidního charakteru, dominantní látkou je sladce chutnající hernandulcin. Z ethylacetátového podílu pak byly izolovány fenylethanoidní glykosidy akteosid a isoakteosid, které mají největší podíl na biologické aktivitě extraktu.
Název v anglickém jazyce
Lippia dulcis Trevir. (Verbenaceae) - medicinal plant and natural sweetener of Aztecs
Popis výsledku anglicky
The experimental part follows up the isolation and identification Lippia dulcis Trevir. (Verbenaceae) is a plant growing in Mexico. Its taste is sweet. The experimental part follows up the isolation and identification of the substances from the metanol extract of the above-ground parts of the plant using column chromatography, high-performance liquid chromatography, mass spectrometry and nuclear magnetic resonance. We isolated two fenylethanoid glycosids (acteoside, isoacteoside) from ethyl-acetate fraction and terpenoid hernandulcin from chlorophorm fraction of methanolic extract.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10611 - Plant sciences, botany
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů