Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Decoding the Dilemma of Consumer Food Over-Ordering in Restaurants: An Augmented Theory of Planned Behavior Model Investigation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62690094%3A18450%2F23%3A50020528" target="_blank" >RIV/62690094:18450/23:50020528 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2071-1050/15/11/8735" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2071-1050/15/11/8735</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/su15118735" target="_blank" >10.3390/su15118735</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Decoding the Dilemma of Consumer Food Over-Ordering in Restaurants: An Augmented Theory of Planned Behavior Model Investigation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study aims to investigate the phenomenon of over-ordering behavior in social dining as a significant contributor to food waste, utilizing an integrated conceptual model that combines the theory of planned behavior (TPB) and the norm activation model (NAM) with the moderating role of Mianzi. A total of 583 responses collected through an online survey are analyzed using partial least squares-structural equation modeling (PLS-SEM). The findings reveal that awareness of consequences and ascription of responsibility positively influence personal norm, while personal norm negatively affects consumers&apos; attitude towards over-ordering. Furthermore, attitude, subjective norm, and perceived behavioral control (PBC) are positively and significantly associated with over-ordering behavior. Notably, Mianzi moderates the relationship between personal norms and attitude. These findings contribute to a deeper understanding of the factors influencing consumers&apos; over-ordering behavior and provide valuable insights for addressing food waste in social dining contexts. The study&apos;s limitations are discussed, and future research directions are suggested to advance the field of food waste reduction.

  • Název v anglickém jazyce

    Decoding the Dilemma of Consumer Food Over-Ordering in Restaurants: An Augmented Theory of Planned Behavior Model Investigation

  • Popis výsledku anglicky

    This study aims to investigate the phenomenon of over-ordering behavior in social dining as a significant contributor to food waste, utilizing an integrated conceptual model that combines the theory of planned behavior (TPB) and the norm activation model (NAM) with the moderating role of Mianzi. A total of 583 responses collected through an online survey are analyzed using partial least squares-structural equation modeling (PLS-SEM). The findings reveal that awareness of consequences and ascription of responsibility positively influence personal norm, while personal norm negatively affects consumers&apos; attitude towards over-ordering. Furthermore, attitude, subjective norm, and perceived behavioral control (PBC) are positively and significantly associated with over-ordering behavior. Notably, Mianzi moderates the relationship between personal norms and attitude. These findings contribute to a deeper understanding of the factors influencing consumers&apos; over-ordering behavior and provide valuable insights for addressing food waste in social dining contexts. The study&apos;s limitations are discussed, and future research directions are suggested to advance the field of food waste reduction.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20701 - Environmental and geological engineering, geotechnics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    SUSTAINABILITY

  • ISSN

    2071-1050

  • e-ISSN

    2071-1050

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    "Article Number: 8735"

  • Kód UT WoS článku

    001005722500001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85163105897