The stability of rutin and chlorogenic acid during the processing of black elder (Sambucus nigra) inflorescence
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67179843%3A_____%2F11%3A00365056" target="_blank" >RIV/67179843:_____/11:00365056 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1556/AAlim.2010.0010" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1556/AAlim.2010.0010</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1556/AAlim.2010.0010" target="_blank" >10.1556/AAlim.2010.0010</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The stability of rutin and chlorogenic acid during the processing of black elder (Sambucus nigra) inflorescence
Popis výsledku v původním jazyce
Black elder inflorescence is a rich source of two biologically active components, rutin and chlorogenic acid. The stability of rutin and chlorogenic acid during drying and the long-term storage of black elder inflorescence were analysed in this study. The rutin content was determined by capillary electrophoresis using solid-phase extraction. HPLC was used for the determination of chlorogenic acid. The contents of rutin and chlorogenic acid revealed no statistically significant changes when dried at temperatures of 22 degrees C and 30 degrees C. The significant decrease in contents of both studied compounds was found at a drying temperature of 50 degrees C. The decrease in content of rutin was about 20%, in chlorogenic acid about 12%.The content of bothstudied compounds also decreased after long-term storage (at a temperature of 22 degrees C for one year). The decrease in content of rutin was greater than that of chlorogenic acid.
Název v anglickém jazyce
The stability of rutin and chlorogenic acid during the processing of black elder (Sambucus nigra) inflorescence
Popis výsledku anglicky
Black elder inflorescence is a rich source of two biologically active components, rutin and chlorogenic acid. The stability of rutin and chlorogenic acid during drying and the long-term storage of black elder inflorescence were analysed in this study. The rutin content was determined by capillary electrophoresis using solid-phase extraction. HPLC was used for the determination of chlorogenic acid. The contents of rutin and chlorogenic acid revealed no statistically significant changes when dried at temperatures of 22 degrees C and 30 degrees C. The significant decrease in contents of both studied compounds was found at a drying temperature of 50 degrees C. The decrease in content of rutin was about 20%, in chlorogenic acid about 12%.The content of bothstudied compounds also decreased after long-term storage (at a temperature of 22 degrees C for one year). The decrease in content of rutin was greater than that of chlorogenic acid.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F05%2F2546" target="_blank" >GA525/05/2546: Vliv vybraných faktorů na obsah flavonoidů a dalších fenolických látek v některých léčivých rostlinách</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Alimentaria
ISSN
0139-3006
e-ISSN
—
Svazek periodika
40
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
327-334
Kód UT WoS článku
000294636600003
EID výsledku v databázi Scopus
—