Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The stability of rutin and chlorogenic acid during the processing of black elder (Sambucus nigra) inflorescence

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67179843%3A_____%2F11%3A00365056" target="_blank" >RIV/67179843:_____/11:00365056 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1556/AAlim.2010.0010" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1556/AAlim.2010.0010</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1556/AAlim.2010.0010" target="_blank" >10.1556/AAlim.2010.0010</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The stability of rutin and chlorogenic acid during the processing of black elder (Sambucus nigra) inflorescence

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Black elder inflorescence is a rich source of two biologically active components, rutin and chlorogenic acid. The stability of rutin and chlorogenic acid during drying and the long-term storage of black elder inflorescence were analysed in this study. The rutin content was determined by capillary electrophoresis using solid-phase extraction. HPLC was used for the determination of chlorogenic acid. The contents of rutin and chlorogenic acid revealed no statistically significant changes when dried at temperatures of 22 degrees C and 30 degrees C. The significant decrease in contents of both studied compounds was found at a drying temperature of 50 degrees C. The decrease in content of rutin was about 20%, in chlorogenic acid about 12%.The content of bothstudied compounds also decreased after long-term storage (at a temperature of 22 degrees C for one year). The decrease in content of rutin was greater than that of chlorogenic acid.

  • Název v anglickém jazyce

    The stability of rutin and chlorogenic acid during the processing of black elder (Sambucus nigra) inflorescence

  • Popis výsledku anglicky

    Black elder inflorescence is a rich source of two biologically active components, rutin and chlorogenic acid. The stability of rutin and chlorogenic acid during drying and the long-term storage of black elder inflorescence were analysed in this study. The rutin content was determined by capillary electrophoresis using solid-phase extraction. HPLC was used for the determination of chlorogenic acid. The contents of rutin and chlorogenic acid revealed no statistically significant changes when dried at temperatures of 22 degrees C and 30 degrees C. The significant decrease in contents of both studied compounds was found at a drying temperature of 50 degrees C. The decrease in content of rutin was about 20%, in chlorogenic acid about 12%.The content of bothstudied compounds also decreased after long-term storage (at a temperature of 22 degrees C for one year). The decrease in content of rutin was greater than that of chlorogenic acid.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F05%2F2546" target="_blank" >GA525/05/2546: Vliv vybraných faktorů na obsah flavonoidů a dalších fenolických látek v některých léčivých rostlinách</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Alimentaria

  • ISSN

    0139-3006

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    40

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    HU - Maďarsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    327-334

  • Kód UT WoS článku

    000294636600003

  • EID výsledku v databázi Scopus