Způsob výroby lignanů pro potravinářské účely extrakcí ze suků jehličnanů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67179843%3A_____%2F17%3A00463250" target="_blank" >RIV/67179843:_____/17:00463250 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/17:43912698 RIV/00027022:_____/17:00000698
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Způsob výroby lignanů pro potravinářské účely extrakcí ze suků jehličnanů
Popis výsledku v původním jazyce
Způsob extrakce lignanů ze suků jehličnanů a využití extraktu pro potravinářské účely, kdy se suky jehličnanů nadrtí na jemnou štěpku a tato štěpka se umístí do vody, která se přivede do varu. Vařící voda není schopna rozpustit pryskyřice, ale lignany do vařící vody snadno přechází – získá se vodný extrakt lignanů. Míru vytěžení lignanů ze štěpky lze zvýšit opakovaným varem stejné štěpky v nové vodní lázni. Koncentraci lignanů v extraktu lze zvýšit odparem vody za sníženého tlaku. Na konentrovaný extrakt je poté aplikována lyofilizace, vedoucí k jeho vysušení, nebo se využije vakuové rozprašovací sušárny. Způsob extrakce vodou je možno provádět rovněž průmyslovým extraktorem sestávajícím z nerezového koše a nádoby s víkem, do které se přivádí pára. Horká pára prochází naštěpkovaným materiálem, kondenzuje a horká voda protéká opět naštěpkovaným materiálem. Dalším způsobem je použití vody při vyšší teplotě a tlaku, tzv. urychlená extrakce rozpouštědlem (ASE), v tomto případě vodou. Dalším způsobem je provedení extrakce vodou v komoře izostatického listu za tlaků v rozsahu 200 až 600 MPa po dobu 1 až 15 minut. Vysušený extrakt lignanů obsahující vedle HMR oligosacharidy, převážně galaktoglukomannany, se podrobí purifikaci a zakoncentrování rozpouštěním přítomných lignanů v 96 % obj. potravinářského lihu, ve kterém se galaktoglukomannany nerozpouští. Lihový extrakt je možno filtrovat a vakuově zahustit pro přímou aplikaci do potravin, anebo je možno jej dále čistit krystalizací, chromatografií na sloupci sorbentu, anebo srážením komplexu lignanů (zejména HMR), přidáním nasyceného roztoku octanu draselného. Získané koncentráty lignanů je možno využít i při přípravě obohacených džemů, ovocných pomazánek, sirupů, doplňků stravy a výrobků pro zvláštní lékařské účely.
Název v anglickém jazyce
Extraction method of lignans from coniferous tree branch knots and use of the extract for food purposes
Popis výsledku anglicky
The method of extracting lignans from coniferous knots and using the extract for food purposes, where knots of conifers are disintegrate to fine chips and these chips are placed in water brought to boiling point. Boiling water is unable to dissolve the resin, but the lignans pass easily into the boiling water - the water extract of the lignans is obtained. The yield of extraction of lignans from chips can be increased by repeated boiling of the same chips in the new water bath. The concentration of lignans in the extract can be increased by evaporation of water under reduced pressure. The concentrated extract is then lyophilized to dry it or a vacuum spray dryer is used. The water extraction process can also be carried out by an industrial extractor consisting of a stainless steel basket and a vessel with a cover into which a hot steam is fed. Hot steam passes through the chopped material, condenses, and hot water flows through the chopped material again. Another method is the use of water at higher temperature and pressure, the so-called accelerated solvent extraction (ASE), in this case water. Another method is to carry out the extraction with water in the chamber of the isostatic press at pressures ranging from 200 to 600 MPa for 1 to 15 minutes. The dried lignans extract containing, in addition to HMR oligosaccharides, predominantly galactoglucomannans, is purified and concentrated by dissolving the lignans in 96% (v/v) alcohol quality for food in which the galactoglucomannans are not dissolved. The alcohol extract may be filtered and concentrated in a vacuum for direct application to food, or further purified by crystallization, column chromatography on the sorbent, or precipitation of lignans complex (especially HMR), adding saturated potassium acetate solution. The obtained lignans concentrates can also be used in the preparation of enriched jams, fruit spreads, syrups, food supplements and products for special medical purposes.
Klasifikace
Druh
P - Patent
CEP obor
—
OECD FORD obor
30307 - Nursing
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
306700
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
5. 4. 2017
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v, Praha 10- Hostivař, CZ Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta, Lednice, CZ Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i., Brno, CZ
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence