Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Způsob výroby lignanů pro potravinářské účely extrakcí ze suků jehličnanů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67179843%3A_____%2F17%3A00463250" target="_blank" >RIV/67179843:_____/17:00463250 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/17:43912698 RIV/00027022:_____/17:00000698

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Způsob výroby lignanů pro potravinářské účely extrakcí ze suků jehličnanů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Způsob extrakce lignanů ze suků jehličnanů a využití extraktu pro potravinářské účely, kdy se suky jehličnanů nadrtí na jemnou štěpku a tato štěpka se umístí do vody, která se přivede do varu. Vařící voda není schopna rozpustit pryskyřice, ale lignany do vařící vody snadno přechází – získá se vodný extrakt lignanů. Míru vytěžení lignanů ze štěpky lze zvýšit opakovaným varem stejné štěpky v nové vodní lázni. Koncentraci lignanů v extraktu lze zvýšit odparem vody za sníženého tlaku. Na konentrovaný extrakt je poté aplikována lyofilizace, vedoucí k jeho vysušení, nebo se využije vakuové rozprašovací sušárny. Způsob extrakce vodou je možno provádět rovněž průmyslovým extraktorem sestávajícím z nerezového koše a nádoby s víkem, do které se přivádí pára. Horká pára prochází naštěpkovaným materiálem, kondenzuje a horká voda protéká opět naštěpkovaným materiálem. Dalším způsobem je použití vody při vyšší teplotě a tlaku, tzv. urychlená extrakce rozpouštědlem (ASE), v tomto případě vodou. Dalším způsobem je provedení extrakce vodou v komoře izostatického listu za tlaků v rozsahu 200 až 600 MPa po dobu 1 až 15 minut. Vysušený extrakt lignanů obsahující vedle HMR oligosacharidy, převážně galaktoglukomannany, se podrobí purifikaci a zakoncentrování rozpouštěním přítomných lignanů v 96 % obj. potravinářského lihu, ve kterém se galaktoglukomannany nerozpouští. Lihový extrakt je možno filtrovat a vakuově zahustit pro přímou aplikaci do potravin, anebo je možno jej dále čistit krystalizací, chromatografií na sloupci sorbentu, anebo srážením komplexu lignanů (zejména HMR), přidáním nasyceného roztoku octanu draselného. Získané koncentráty lignanů je možno využít i při přípravě obohacených džemů, ovocných pomazánek, sirupů, doplňků stravy a výrobků pro zvláštní lékařské účely.

  • Název v anglickém jazyce

    Extraction method of lignans from coniferous tree branch knots and use of the extract for food purposes

  • Popis výsledku anglicky

    The method of extracting lignans from coniferous knots and using the extract for food purposes, where knots of conifers are disintegrate to fine chips and these chips are placed in water brought to boiling point. Boiling water is unable to dissolve the resin, but the lignans pass easily into the boiling water - the water extract of the lignans is obtained. The yield of extraction of lignans from chips can be increased by repeated boiling of the same chips in the new water bath. The concentration of lignans in the extract can be increased by evaporation of water under reduced pressure. The concentrated extract is then lyophilized to dry it or a vacuum spray dryer is used. The water extraction process can also be carried out by an industrial extractor consisting of a stainless steel basket and a vessel with a cover into which a hot steam is fed. Hot steam passes through the chopped material, condenses, and hot water flows through the chopped material again. Another method is the use of water at higher temperature and pressure, the so-called accelerated solvent extraction (ASE), in this case water. Another method is to carry out the extraction with water in the chamber of the isostatic press at pressures ranging from 200 to 600 MPa for 1 to 15 minutes. The dried lignans extract containing, in addition to HMR oligosaccharides, predominantly galactoglucomannans, is purified and concentrated by dissolving the lignans in 96% (v/v) alcohol quality for food in which the galactoglucomannans are not dissolved. The alcohol extract may be filtered and concentrated in a vacuum for direct application to food, or further purified by crystallization, column chromatography on the sorbent, or precipitation of lignans complex (especially HMR), adding saturated potassium acetate solution. The obtained lignans concentrates can also be used in the preparation of enriched jams, fruit spreads, syrups, food supplements and products for special medical purposes.

Klasifikace

  • Druh

    P - Patent

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30307 - Nursing

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    306700

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

    5. 4. 2017

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v, Praha 10- Hostivař, CZ Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta, Lednice, CZ Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i., Brno, CZ

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence