Comprehensive study of the effect of oat grain germination on the content of avenanthramides
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985823%3A_____%2F24%3A00583234" target="_blank" >RIV/67985823:_____/24:00583234 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/24:10177090
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.137807" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.137807</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.137807" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2023.137807</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comprehensive study of the effect of oat grain germination on the content of avenanthramides
Popis výsledku v původním jazyce
The chemical profile and the levels of AVNs in oat varieties after germination have been examinated. In the present study, 12 distinct oat varieties were germinated for 0–192 h and a total of 28 AVNs and 3 AVN-hexosides were determined in these samples. Among them, three novel AVNs were synthesized (AVN 1a, AVN 2a, and AVN 2ad), characterized using NMR techniques (1D- and 2D-NMR), and assessed in real samples for the first time. The most abundant AVNs in the samples were AVN 2c, AVN 2p, AVN 2f, and their long-chained analogues AVN 2 cd, AVN 2pd, AVN 2fd, together representing 75–85 % of the total AVNs content. The highest total AVN level was observed on average after 48–72 h of germination time and it reached a value 1–1.2 mg/g. Out of 12 investigated oat varieties, CDC Boyer, Diadem, and Rozmar have proved to be the most suitable genotypes for germination.
Název v anglickém jazyce
Comprehensive study of the effect of oat grain germination on the content of avenanthramides
Popis výsledku anglicky
The chemical profile and the levels of AVNs in oat varieties after germination have been examinated. In the present study, 12 distinct oat varieties were germinated for 0–192 h and a total of 28 AVNs and 3 AVN-hexosides were determined in these samples. Among them, three novel AVNs were synthesized (AVN 1a, AVN 2a, and AVN 2ad), characterized using NMR techniques (1D- and 2D-NMR), and assessed in real samples for the first time. The most abundant AVNs in the samples were AVN 2c, AVN 2p, AVN 2f, and their long-chained analogues AVN 2 cd, AVN 2pd, AVN 2fd, together representing 75–85 % of the total AVNs content. The highest total AVN level was observed on average after 48–72 h of germination time and it reached a value 1–1.2 mg/g. Out of 12 investigated oat varieties, CDC Boyer, Diadem, and Rozmar have proved to be the most suitable genotypes for germination.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30105 - Physiology (including cytology)
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
1873-7072
Svazek periodika
437
Číslo periodika v rámci svazku
Part 1 30 March
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
137807
Kód UT WoS článku
001098545000001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85174681119