Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comprehensive study of the effect of oat grain germination on the content of avenanthramides

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985823%3A_____%2F24%3A00583234" target="_blank" >RIV/67985823:_____/24:00583234 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027006:_____/24:10177090

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.137807" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.137807</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.137807" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2023.137807</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comprehensive study of the effect of oat grain germination on the content of avenanthramides

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The chemical profile and the levels of AVNs in oat varieties after germination have been examinated. In the present study, 12 distinct oat varieties were germinated for 0–192 h and a total of 28 AVNs and 3 AVN-hexosides were determined in these samples. Among them, three novel AVNs were synthesized (AVN 1a, AVN 2a, and AVN 2ad), characterized using NMR techniques (1D- and 2D-NMR), and assessed in real samples for the first time. The most abundant AVNs in the samples were AVN 2c, AVN 2p, AVN 2f, and their long-chained analogues AVN 2 cd, AVN 2pd, AVN 2fd, together representing 75–85 % of the total AVNs content. The highest total AVN level was observed on average after 48–72 h of germination time and it reached a value 1–1.2 mg/g. Out of 12 investigated oat varieties, CDC Boyer, Diadem, and Rozmar have proved to be the most suitable genotypes for germination.

  • Název v anglickém jazyce

    Comprehensive study of the effect of oat grain germination on the content of avenanthramides

  • Popis výsledku anglicky

    The chemical profile and the levels of AVNs in oat varieties after germination have been examinated. In the present study, 12 distinct oat varieties were germinated for 0–192 h and a total of 28 AVNs and 3 AVN-hexosides were determined in these samples. Among them, three novel AVNs were synthesized (AVN 1a, AVN 2a, and AVN 2ad), characterized using NMR techniques (1D- and 2D-NMR), and assessed in real samples for the first time. The most abundant AVNs in the samples were AVN 2c, AVN 2p, AVN 2f, and their long-chained analogues AVN 2 cd, AVN 2pd, AVN 2fd, together representing 75–85 % of the total AVNs content. The highest total AVN level was observed on average after 48–72 h of germination time and it reached a value 1–1.2 mg/g. Out of 12 investigated oat varieties, CDC Boyer, Diadem, and Rozmar have proved to be the most suitable genotypes for germination.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30105 - Physiology (including cytology)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

    1873-7072

  • Svazek periodika

    437

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Part 1 30 March

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    137807

  • Kód UT WoS článku

    001098545000001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85174681119