The influence of thickeners on the rheological and sensory properties of cosmetic lotions
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985874%3A_____%2F14%3A00428885" target="_blank" >RIV/67985874:_____/14:00428885 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The influence of thickeners on the rheological and sensory properties of cosmetic lotions
Popis výsledku v původním jazyce
Two empirical models were proposed for a description of rheological characteristics of four eye creams, differing only in the thickener component that preserves the chemical structure of these cosmetic lotions. Coupling between selected sensory variables (such as softness when removing cream from the pot and the “spreadability” on the back of the hand) and rheological parameters was carried out for both models. A close coupling (and hence mutual substitution) between the rheological and sensory parameters enabled evaluation of the sensory parameters by the rheological ones and thus, saving time and money consuming sensory assessment by fast instrumental rheological analysis. It was shown that a proper choice of an empirical model substantially broadens the range of these substitutions.
Název v anglickém jazyce
The influence of thickeners on the rheological and sensory properties of cosmetic lotions
Popis výsledku anglicky
Two empirical models were proposed for a description of rheological characteristics of four eye creams, differing only in the thickener component that preserves the chemical structure of these cosmetic lotions. Coupling between selected sensory variables (such as softness when removing cream from the pot and the “spreadability” on the back of the hand) and rheological parameters was carried out for both models. A close coupling (and hence mutual substitution) between the rheological and sensory parameters enabled evaluation of the sensory parameters by the rheological ones and thus, saving time and money consuming sensory assessment by fast instrumental rheological analysis. It was shown that a proper choice of an empirical model substantially broadens the range of these substitutions.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10305 - Fluids and plasma physics (including surface physics)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA103%2F09%2F2066" target="_blank" >GA103/09/2066: Analýza a vývoj konstitutivních rovnic pro popis nenewtonských kapalin</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Polytechnica Hungarica
ISSN
1785-8860
e-ISSN
—
Svazek periodika
11
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
173-186
Kód UT WoS článku
000346147500011
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84905168831