Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The influence of thickeners on the rheological and sensory properties of cosmetic lotions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985874%3A_____%2F14%3A00428885" target="_blank" >RIV/67985874:_____/14:00428885 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of thickeners on the rheological and sensory properties of cosmetic lotions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Two empirical models were proposed for a description of rheological characteristics of four eye creams, differing only in the thickener component that preserves the chemical structure of these cosmetic lotions. Coupling between selected sensory variables (such as softness when removing cream from the pot and the “spreadability” on the back of the hand) and rheological parameters was carried out for both models. A close coupling (and hence mutual substitution) between the rheological and sensory parameters enabled evaluation of the sensory parameters by the rheological ones and thus, saving time and money consuming sensory assessment by fast instrumental rheological analysis. It was shown that a proper choice of an empirical model substantially broadens the range of these substitutions.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of thickeners on the rheological and sensory properties of cosmetic lotions

  • Popis výsledku anglicky

    Two empirical models were proposed for a description of rheological characteristics of four eye creams, differing only in the thickener component that preserves the chemical structure of these cosmetic lotions. Coupling between selected sensory variables (such as softness when removing cream from the pot and the “spreadability” on the back of the hand) and rheological parameters was carried out for both models. A close coupling (and hence mutual substitution) between the rheological and sensory parameters enabled evaluation of the sensory parameters by the rheological ones and thus, saving time and money consuming sensory assessment by fast instrumental rheological analysis. It was shown that a proper choice of an empirical model substantially broadens the range of these substitutions.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10305 - Fluids and plasma physics (including surface physics)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA103%2F09%2F2066" target="_blank" >GA103/09/2066: Analýza a vývoj konstitutivních rovnic pro popis nenewtonských kapalin</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Polytechnica Hungarica

  • ISSN

    1785-8860

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    HU - Maďarsko

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    173-186

  • Kód UT WoS článku

    000346147500011

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84905168831