Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Složení mastných kyselin u anaerobních bachorových hub

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985904%3A_____%2F08%3A00312669" target="_blank" >RIV/67985904:_____/08:00312669 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Analysis of fatty acid composition of anaerobic rumen fungi

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The fatty acid (FA) composition of fresh mycelia of anaerobic rumen fungi was determined. The fatty acids methyl esters (FAME) of six strains belonging to four genera (Neocallimastix, Caecomyces, Orpinomyces, Anaeromyces) and one unknown strain were analysed by gas chromatography. All studied fungi posses the same FAs but differences were found in their relative concentrations. The FA profile of anaerobic fungi comprises carbon chains of length ranging from 12 to 24; the most common fatty acids were stearic (C18:0), arachidic (C20:0), heneicosanoic (C21:0), behenic (C22:0), tricosanoic (C23:0) and lignoceric (C24:0) with relative amount representing >4 % of total FA. Significant differences were determined for heptadecanoic, oleic, behenic and tricosanoic acids. Rumen anaerobic fungi can contain very long chain fatty acids; were found unsaturated fatty acids including cis-11-eicosenoic (C20:1), cis-11,14-eicosadienoic (C20:2), erucic (C22:1n9), cis-13,16-docosadienoic (C22:2) and nervo

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of fatty acid composition of anaerobic rumen fungi

  • Popis výsledku anglicky

    The fatty acid (FA) composition of fresh mycelia of anaerobic rumen fungi was determined. The fatty acids methyl esters (FAME) of six strains belonging to four genera (Neocallimastix, Caecomyces, Orpinomyces, Anaeromyces) and one unknown strain were analysed by gas chromatography. All studied fungi posses the same FAs but differences were found in their relative concentrations. The FA profile of anaerobic fungi comprises carbon chains of length ranging from 12 to 24; the most common fatty acids were stearic (C18:0), arachidic (C20:0), heneicosanoic (C21:0), behenic (C22:0), tricosanoic (C23:0) and lignoceric (C24:0) with relative amount representing >4 % of total FA. Significant differences were determined for heptadecanoic, oleic, behenic and tricosanoic acids. Rumen anaerobic fungi can contain very long chain fatty acids; were found unsaturated fatty acids including cis-11-eicosenoic (C20:1), cis-11,14-eicosadienoic (C20:2), erucic (C22:1n9), cis-13,16-docosadienoic (C22:2) and nervo

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA523%2F05%2F2555" target="_blank" >GA523/05/2555: Hloubková fylogeneze anaerobních hub</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Folia Microbiologica

  • ISSN

    0015-5632

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    53

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000257941200008

  • EID výsledku v databázi Scopus