Složení mastných kyselin u anaerobních bachorových hub
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985904%3A_____%2F08%3A00312669" target="_blank" >RIV/67985904:_____/08:00312669 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Analysis of fatty acid composition of anaerobic rumen fungi
Popis výsledku v původním jazyce
The fatty acid (FA) composition of fresh mycelia of anaerobic rumen fungi was determined. The fatty acids methyl esters (FAME) of six strains belonging to four genera (Neocallimastix, Caecomyces, Orpinomyces, Anaeromyces) and one unknown strain were analysed by gas chromatography. All studied fungi posses the same FAs but differences were found in their relative concentrations. The FA profile of anaerobic fungi comprises carbon chains of length ranging from 12 to 24; the most common fatty acids were stearic (C18:0), arachidic (C20:0), heneicosanoic (C21:0), behenic (C22:0), tricosanoic (C23:0) and lignoceric (C24:0) with relative amount representing >4 % of total FA. Significant differences were determined for heptadecanoic, oleic, behenic and tricosanoic acids. Rumen anaerobic fungi can contain very long chain fatty acids; were found unsaturated fatty acids including cis-11-eicosenoic (C20:1), cis-11,14-eicosadienoic (C20:2), erucic (C22:1n9), cis-13,16-docosadienoic (C22:2) and nervo
Název v anglickém jazyce
Analysis of fatty acid composition of anaerobic rumen fungi
Popis výsledku anglicky
The fatty acid (FA) composition of fresh mycelia of anaerobic rumen fungi was determined. The fatty acids methyl esters (FAME) of six strains belonging to four genera (Neocallimastix, Caecomyces, Orpinomyces, Anaeromyces) and one unknown strain were analysed by gas chromatography. All studied fungi posses the same FAs but differences were found in their relative concentrations. The FA profile of anaerobic fungi comprises carbon chains of length ranging from 12 to 24; the most common fatty acids were stearic (C18:0), arachidic (C20:0), heneicosanoic (C21:0), behenic (C22:0), tricosanoic (C23:0) and lignoceric (C24:0) with relative amount representing >4 % of total FA. Significant differences were determined for heptadecanoic, oleic, behenic and tricosanoic acids. Rumen anaerobic fungi can contain very long chain fatty acids; were found unsaturated fatty acids including cis-11-eicosenoic (C20:1), cis-11,14-eicosadienoic (C20:2), erucic (C22:1n9), cis-13,16-docosadienoic (C22:2) and nervo
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA523%2F05%2F2555" target="_blank" >GA523/05/2555: Hloubková fylogeneze anaerobních hub</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Folia Microbiologica
ISSN
0015-5632
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000257941200008
EID výsledku v databázi Scopus
—