Antibacterial and antifungal activities of selected microalgae and cyanobacteria
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985939%3A_____%2F13%3A00397589" target="_blank" >RIV/67985939:_____/13:00397589 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12122" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12122</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12122" target="_blank" >10.1111/ijfs.12122</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antibacterial and antifungal activities of selected microalgae and cyanobacteria
Popis výsledku v původním jazyce
n vitro activity of nine cyanobacterial and ten microalgal newly isolated or culture collection strains against eight significant food-borne pathogens has been evaluated and compared. Water extracts and culture liquids of Gloeocapsa sp. and Synechocystissp. demonstrated the widest spectrum of activity with minimal inhibitory concentration (MIC) ranging from 1.56 to 12.5 mg mL 1. Culture liquid of Anabaena sp. had the highest activity (MIC = 0.39 mg mL 1) but only to Gram-positive bacteria. Ethanol extracts and fatty acids from all cyanobacteria and microalgae were active against Streptococcus pyogenes and/or Staphylococcus aureus. The fatty acids of Synechocystis sp. inhibited the growth of Bacillus cereus, Escherichia coli and Candida albicans (MIC values of 2.5?1.25 mg mL 1, respectively). Exopolysaccharides (EPS) of Gloeocapsa sp. were the sample that exhibited activity against all test pathogens with lowest MIC values (0.125?1 mg mL 1).
Název v anglickém jazyce
Antibacterial and antifungal activities of selected microalgae and cyanobacteria
Popis výsledku anglicky
n vitro activity of nine cyanobacterial and ten microalgal newly isolated or culture collection strains against eight significant food-borne pathogens has been evaluated and compared. Water extracts and culture liquids of Gloeocapsa sp. and Synechocystissp. demonstrated the widest spectrum of activity with minimal inhibitory concentration (MIC) ranging from 1.56 to 12.5 mg mL 1. Culture liquid of Anabaena sp. had the highest activity (MIC = 0.39 mg mL 1) but only to Gram-positive bacteria. Ethanol extracts and fatty acids from all cyanobacteria and microalgae were active against Streptococcus pyogenes and/or Staphylococcus aureus. The fatty acids of Synechocystis sp. inhibited the growth of Bacillus cereus, Escherichia coli and Candida albicans (MIC values of 2.5?1.25 mg mL 1, respectively). Exopolysaccharides (EPS) of Gloeocapsa sp. were the sample that exhibited activity against all test pathogens with lowest MIC values (0.125?1 mg mL 1).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EF - Botanika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Journal of Food Science and Technology
ISSN
0950-5423
e-ISSN
—
Svazek periodika
48
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
1533-1540
Kód UT WoS článku
000320777600025
EID výsledku v databázi Scopus
—