Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antibacterial and antifungal activities of selected microalgae and cyanobacteria

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985939%3A_____%2F13%3A00397589" target="_blank" >RIV/67985939:_____/13:00397589 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12122" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12122</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.12122" target="_blank" >10.1111/ijfs.12122</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antibacterial and antifungal activities of selected microalgae and cyanobacteria

  • Popis výsledku v původním jazyce

    n vitro activity of nine cyanobacterial and ten microalgal newly isolated or culture collection strains against eight significant food-borne pathogens has been evaluated and compared. Water extracts and culture liquids of Gloeocapsa sp. and Synechocystissp. demonstrated the widest spectrum of activity with minimal inhibitory concentration (MIC) ranging from 1.56 to 12.5 mg mL 1. Culture liquid of Anabaena sp. had the highest activity (MIC = 0.39 mg mL 1) but only to Gram-positive bacteria. Ethanol extracts and fatty acids from all cyanobacteria and microalgae were active against Streptococcus pyogenes and/or Staphylococcus aureus. The fatty acids of Synechocystis sp. inhibited the growth of Bacillus cereus, Escherichia coli and Candida albicans (MIC values of 2.5?1.25 mg mL 1, respectively). Exopolysaccharides (EPS) of Gloeocapsa sp. were the sample that exhibited activity against all test pathogens with lowest MIC values (0.125?1 mg mL 1).

  • Název v anglickém jazyce

    Antibacterial and antifungal activities of selected microalgae and cyanobacteria

  • Popis výsledku anglicky

    n vitro activity of nine cyanobacterial and ten microalgal newly isolated or culture collection strains against eight significant food-borne pathogens has been evaluated and compared. Water extracts and culture liquids of Gloeocapsa sp. and Synechocystissp. demonstrated the widest spectrum of activity with minimal inhibitory concentration (MIC) ranging from 1.56 to 12.5 mg mL 1. Culture liquid of Anabaena sp. had the highest activity (MIC = 0.39 mg mL 1) but only to Gram-positive bacteria. Ethanol extracts and fatty acids from all cyanobacteria and microalgae were active against Streptococcus pyogenes and/or Staphylococcus aureus. The fatty acids of Synechocystis sp. inhibited the growth of Bacillus cereus, Escherichia coli and Candida albicans (MIC values of 2.5?1.25 mg mL 1, respectively). Exopolysaccharides (EPS) of Gloeocapsa sp. were the sample that exhibited activity against all test pathogens with lowest MIC values (0.125?1 mg mL 1).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EF - Botanika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Food Science and Technology

  • ISSN

    0950-5423

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    48

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1533-1540

  • Kód UT WoS článku

    000320777600025

  • EID výsledku v databázi Scopus